Početna Crna hronika Odloženo suđenje okrivljenima za dilovanje oko 20 kilograma narkotika

Odloženo suđenje okrivljenima za dilovanje oko 20 kilograma narkotika

0

U novosadskom Višem sudu danas nije nastavljen dokazni postupak otvoren krajem prošle godine protiv šestoro okrivljenih koji su lišeni slobode u akciji novosadske policije pretprošle godine kada je zaplenjeno preko 20 kilograma narkotika i deset ručnih bombi.

Branioci većine optuženih podneli su predlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice. Kako je predsednik veća sudija Vidoje Mitrić, već ranije zakazao ročišta za 14. i 26. oktobar, da bi postupak doveo do kraja, a za dogovore je potrebno vreme očekuje se, da će sud odlučiti o predloženim sporazumima na jednom od pomenuta dva ročišta.

Jedan od okrivljenih, taksista Dragoljub Mušović iz Kule, sa neprijavljenim boravištem u Novom Sadu, kome se stavlja na teret da je bio zadužen za transport narkotika, a nije priznao krivično delo, ostao je pri svojoj odbrani na početku glavnog pretresa. On je tada izjavio da od okrivljenih poznaje samo prvooptuženog Mladena Lalušića, a da je njegovu suprugu Jelenu video samo jednom. Dragoljub je danas, na pitanje predsednika veća, sudije Vidoja Mitrića, izjavio da ne može priznati nešto što nije učinio, ali je ostavio mogućnost da će razmisliti o sporazumu.

Podsetimo, optuženi su na otvaranju pretresa novembra prošle godine, izjavili da su optužnicu pročitali i razumeli, ali da ne priznaju dela koja im se stavljaju na teret. Okrivljeni su, potom na jednom od pretresa, odgovarali na pitanja na koja ranije nisu želeli da daju odgovore.

Na tadašnjem ročištu, iskaze su dali pre svih prvooptuženi višestruko nagrađivani perspektivni automobilista na evropskom nivou Mladen Lalušić (24) i njegova supruga Jelena Lalušić (29), koji su se u istrazi branili ćutanjem. Mladen Lalušić opisao je šta je radio tih dana koji se spominju u optužnici koju zastupa zamenik VJT-a Aleksandra Lučić Fajfer, a nije spomenuo tom prilikom nikakav narkotik. Priznao je da je imao „jako velikih problema sa jednim skupim porokom na koji je otišlo dosta novca“ i da je pri tom lagao svoju porodicu u vezi sa tim.

Njegova supruga Jelena Lalušić, čudila se tada kako je uopšte dovedena u vezu sa krivičnim delima na otvaranju glavnog pretresa. Navela je da imaju malu decu, i da je angažovana stalno oko njih, i da zbog umora nije u stanju da odgovara na pitanja. Ona je, potom, rekla da su porodice ovog bračnog para dobro situirane i da imaju lokale te da nemaju razloga za krivična dela.

Podsetimo, navedeni bračni par tereti se za organizovanje poslova prodaje narkotika. Odnosno, Mladenu se stavlja na teret neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i posedovanje oružja i eksplozivnih naprava, a ostali okrivljeni se terete za saizvršilaštvo.

Prema optužnom aktu u pomenutoj akciji, pretresom stanova na četiri lokacije pripadnici MUP-a su zatekli malo manje od 15 kilograma marihuane i skoro 5,4 kilograma ekstazija, deset ručnih bombi, lovačku pušku i opremu za uzgajanje marihuane u veštačkim uslovima. Inače, u vreme hapšenja sedmi i osmi okrivljeni bili su maloletni Nenad Ž. i Vladimir B. pa je postupak protiv njih bio izdvojen, ali potom i vraćen uz ostale optužene kad su postali punoletni.

Prvi od navedene dvojice izjavio je da je „nešto radio za neke opasne momke i da ne želi da priča o tome, ali da prvookrivljeni Mladen Lalušić te poslove nije odobravao“.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay