Početna Crna hronika Odloženo suđenje za napad na advokaticu u Novom Sadu

Odloženo suđenje za napad na advokaticu u Novom Sadu

0

Neizvestan je nastavak suđenja Srbi Stojiljkoviću (75) iz Novog Sada, okrivljenom za napad na advokaticu dr Eniku Veg u novosadskoj Palati pravde, koji se dogodio pre oko godinu dana. Dosadašnji pretres je često odlagan, a neretko zbog toga što je optuženi prilagao veću medicinsku dokumentaciju uz koju je tvrdio da nije sposoban da prisustvuje glavnom pretresu.

Tim povodom, urađeno je više veštačenja, a poslednje prošlog meseca, u kojem su eksperti Kliničkog centra Vojvodine u nalazu i mišljenju naveli da je on trenutno procesno nesposoban te da je potrebno obaviti kontrolno veštačenje za neuropsihijatriju za oko četiri meseca.

Okrivljenom se redovno produžava mera zabrane prilaska oštećenoj. Poslednje ročište u vezi sa ovim predmetom održano je pre dve godine kad su ispitani svedoci, nakon čega su se mogle očekivati završne reči i presuda. Ipak, u novonastaloj situaciji predmet je dodeljen drugom sudiji, a sudbina eventualnog glavnog pretresa znaće se posle kontrolnog nalaza saopšteno je iz Novosadskog suda.

Podsetimo, Stojiljkovića optužni akt tereti, da je 4. septembra 2018. godine oko podne u zgradi Novosadskog suda, nasrnuo na advokaticu Enike Veg koja je povređena, i time je ometao u njenom obavljanju advokatske službe. Posle toga je sudsku zgradu napustio kroz sporedni izlaz, a potom je otputovao u Beograd, gde se dan kasnije, kako tvrdi, sam predao policiji.

Pod većem kojim je predsedavala sudija Jelena Vranješević-Tovilović optuženi je na ročištu u januaru prošle godine, izjavio da je razumeo optužni akt i da ne priznaje delo koje mu se stavlja na teret. Potom je dodao da ne prihvata izjavu iz zapisnika koja stoji u spisima koju je dao u tužilaštvu nakon privođenja iz policije, uz opasku da je on nju samo potpisao, ali da njen sadržaj nije čitao i da nije tačan.

Izjavio je da smatra da nije kriv i da nije imao nameru da udari advokaticu. Ispričao je da je primetio njenu karakterističnu boju kose dok je prolazila sudskim hodnikom, mahinalno je izleteo iz kancelarije sekretarice predsednice suda gde se u tom momentu nalazio i da se ne seća da ju je odgurnuo.

Advokatica dr Enike Veg je prilikom pada zadobila brojne povrede, a još uvek se kreće pomoću štake i kako nam je rekla oseća nesnosne bolove u predelu kičme, koji će po svoj prilici potrajati doživotno.

Autor: M. Ćirić
Foto: PIxabay