Početna Crna hronika Odloženo suđenje za otmicu Gorana Cvijetića na Detelinari

Odloženo suđenje za otmicu Gorana Cvijetića na Detelinari

Glavni pretres na suđenju petorici okrivljenih zbog otmice Gorana Cvijetića (43) na Detelinari u maju prošle godine, odložen je u Višem sudu u Novom Sadu.

Kako prenosi “Dnevnik”, nakon što je odbijen predlog advokata Gorana Stupara, novoangažovanog branioca jednog od optuženih, Vladice Rakića, kako bi se pripremio za odbranu, branioci su najavili da njihovi branjenici neće iznositi odbranu.

Predsednik veća, sudija Srđan Savić je odmah potom podsetio da su okrivljeni preuzeli pozive za suđenje još u novembru, obrazložio i članovima Zakona o krivičnom postupku zašto može da nastavi ročište, ali je usledio zahtev odbrane za izuzeće predsednika veća, ali i predsednika Višeg suda, uz obrazloženje da je na prethodnom pripremnom ročištu prvi čovek Višeg suda odbio zahtev za izuzeće iz postupka sudije Savića.

Posle duže pauze, Apelacioni sud je dostavio obaveštenje da nije u mogućnosti da istog dana odluči o predlogu odbrane.

Suđenje je počelo s veoma jakim obezbeđenjem pripadnika Žandarmerije u punoj opremi, s fantomkama na licu i dugim cevima u rukama, pripadnika Sudske straže i operativaca u civilu. U pratnji nekoliko zatvorskih stražara, priveden je iz zatvora i oštećeni Cvijetić, koji tamo boravi zbog kazne od 18 godina robije izrečene u novembru.

Osim pomenutog Vladice Rakića, na optuženičku klupu su seli i optuženi za otmicu u saizvršilaštvu Goran Kovačević i Dalibor Bogdanović, kao i Nenad Stević i Božidar Bosnić, koji se terete i za ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Oni se brane sa slobode.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su okrivljeni 22. maja pretprošle godine oko 18:30 sati, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Janka Čmelika, na parkingu, uz upotrebu sile i pretnju ubistvom, odveli i zadržali Cvijetića u nameri da ga prinude da “nešto učini”.

Glavni pretres će se nastaviti po ranije zakazanim terminima, a prvi je 26. februara.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay