Početna Crna hronika Odloženo suđenje za pokušaj ubistva u centru Novom Sadu

Odloženo suđenje za pokušaj ubistva u centru Novom Sadu

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je odložen epilog ponovljenog suđenja Somborcu Milovanu Jovaniću (22) okrivljenom za pokušaj teškog ubistva u Novom Sadu pre tri godine, zbog sprečenosti njegovog branioca.

Prvostepena presuda njemu i još jednom njegovom sugrađaninu, za više dela je potvrđena, ali je ostalo da se tim povodom sasluša veštak sudske medicine u prisustvu stručnog savetnika odbrane pre završnih reči, što je odloženo za 26. april.

Podsetimo, u julu prošle godine, Milovan Jovanić i Boris Kiš (24) iz Sombora, terete se da su na ulici opljačkali jednog Novosađanina, a potom je usledio napad na policajca koji je pokušao da uhapsi osumnjičene. Osuđeni su nepravosnažnom objedinjenom presudom na ukupno osam godina i devet meseci zatvora.

Obojica optuženih su oslobođeni krivice odlukom velikog veća kojim presedava sudija Srđan Savić za delo razbojništva u saizvršilaštvu, kojim su se teretili izmenjenom optužnicom, jer po oceni suda ono nije dokazano, ali obojica su osuđena za krivično delo prikrivanja i saizvršilaštva.

Jovanić je osuđen i za pokušaj teškog ubistva na sedam godina i dva meseca zatvora i produžen mu je pritvor, dok je Kiš osuđen na 19 meseci zatvora, za ometanje službenog lica i prikrivanje i pušten je na slobodu.

Dvojici okrivljenih se stavljalo prvobitnom optužnicom na teret da su 19. decembra 2018. godine, oko tri sata posle ponoći, na ulici u centru Novog Sada fizički napala dvadesettrogodišnjeg Novosađanina, lakše ga povredili i oduzeli mu jaknu u kojoj je bio novčanik i dokumenta, a potom se udaljili taksijem.

Naknadno je kasnije, jedan od okrivljenih telefonom tražio od oštećenog 200 evra, kako bi mu vratio novčanik, da bi prilikom primopredaje, drugi nožem krenuo na mloadića, kao i potom inspektora kriminalističke policije.

Branilac okrivljenog Kiša, je u završnoj reči rekao da smatra da dela iz optužnog akta nisu dokazana i da ih eventualno treba ublažiti, te predložio ukidanje pritvora za njegovog branjenika.

Takođe, advokat optuženog, mlađeg punoletnika, Jovanića, izneo je u zavšnoj reči stav da u postupku nije dokazano da njegov branjenik nije imao umišljaj, za teško ubistvo u pokušaju, te da ima proizvoljnosti u optužnici, i koja je po njegovom mišljenju zasnovana na izjavama šest policajaca, koji su davali iskaze u tri navrata, koji bi se mogli posmatrati kao kontradiktorni, prema „preciznom“ nalazu veštaka za sudsku medicinu.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay