Početna Crna hronika Optuženi za rušenje dela zgrade u Dositejevoj na optuženičkoj klupi 16. septembra

Optuženi za rušenje dela zgrade u Dositejevoj na optuženičkoj klupi 16. septembra

0

Osnovno javno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Novom Sadu optužni predlog protiv šest osoba koje su optužene za ugrožavanje bezbednosti i građenja bez građevinske dozvole u slučaju rušenja dela zgrade u Dositejevoj 11.

Prošlo je skoro godinu dana otkad stanari zgrade u Dositejevoj 11 više ne žive u svojim domovima i otkad su postali praktično beskućnici u sopstvenom gradu. Prilikom kopanja temelja na susednoj parceli, 15. avgusta 2018, srušen je zid zgrade pored. Zid je srušen tako da su svi prolaznici mogli da vide sobe sada već bivših stanara.

U međuvremenu, građani bez doma su, uz finansijsku pomoć Grada, uspeli da pronađu podstanarski smeštaj i sada se nalaze tamo. Oni su pokrenuli privatne sporove i ne žele nikakav dogovor da zaključuju sa preduzećem “Astra plan”, koje je bilo investitor na parceli pored njihovih domova.

Policija je u novembru podnela krivične prijave zbog ovog događaja, a Osnovno javno tužilaštvo je mesec dana kasnije podnelo optužnicu protiv šest osoba.

Kako je za “021” rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, oni će se u optuženičkoj klupi naći 16. septembra, na glavnom pretresu, a terete se za teško delo protiv opšte sigurnosti i građenje bez građevinske dozvole.

Jedna od bivših stanarki Dositejeve 11 Vesna Premić kaže da se oni uzdaju u sud i da se nadaju da će oni koji su odgovorni snositi posledice.

– Ako će se sada država oglušiti na to šta su oni uradili, onda znate kakva je poruka. Poruka će biti drugačija ako sud, a verujem da hoće, uradi svoj posao kako treba. Mi nemamo ništa od toga hoće li investitor biti u zatvoru ili ne, to će odrediti sud. Mi njih teretimo privatno, sa njima ništa nećemo potpisivati, jer mi nismo u našim kućama, nego smo isterani iz njih. To što su izazvali opštu opasnost, tu je država nadležna da ih kazni adekvatno. Ljudi su mogli da stradaju – navodi ona.

Prilikom obilaska radova u Ulici Bate Brkića, u junu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da postoji investitor koji je zainteresovan da otkupi parcelu i urušeni objekat. To bi ujedno značilo i spas za građane koji već gotovo godinu dana žive kao podstanari.

Vučević je tada dodao da Novi Sad nema nadležnost da tu išta uradi, osim da pomogne u postizanju dogovora koji će pomoći stanarima. Međutim, ko je zainteresovani investitor, šta se dešava u vezi sa svim tim, građani nemaju informacije, jer njih do sada niko nije kontaktirao.

Početkom 2019. godine po prvi put se javnosti obratio i direktor “Astra plana” Milorad Živković, koji je izjavio da je ponuđena pomoć izgradnje novog objekta, kako bi moglo da se nastavi sa izgradnjom višespratnice na susednoj parceli, što je sada obustavljeno. Tada je rekao i kako bi novi objekat stanarima gradila kompanija “Euro invest 021 Novi Sad”, ista ona koja je izvodila radove u momentu kada je srušen zid.

Vesna Premić kaže da je posle konferencije za medije investitor njih posećivao, govoreći im da bi trebalo da pristanu na njegovu ponudu.

– Komunikacija sa njima je ponižavajuća. On možda kaže javno kako je pogrešio, ali se koristi svim sredstvima da se osećamo bezvredno i svakim momentom komunikacije sa njim imamo osećaj koji kaže: “okej, srušio si nam kuću i mi ti tu ništa ne možemo”. Izbačeni smo iz kuća i to je to. Stvarno se uzdamo u sud i u državu i nadam se da će ovo biti primer dobre prakse – zaključuje Premić.

Namera “Astra plana” je bila da se izgradi prizemni objekat sa osam stanova, ali da bi se uopšte krenulo u dobijanje potrebne dokumentacije za izgradnju, potrebno je da na to pristanu svi stanari, što se nije dogodilo. Do nekog finalnog rešenja, u Dositejevoj ulici ostaje ruina, a građani su i dalje bez svojih domova.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay