Početna Crna hronika Oštetile penzioni fond za više od 2 miliona dinara

Oštetile penzioni fond za više od 2 miliona dinara

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odeljenja za borbu protiv korupcije uprave kriminalističke policije, u saradnji sa posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su dve osobe koje se sumnjiče da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile budžet republike Srbije za više od dva miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšena je G. R. (1967), zaposlena u republičkom fondu za PIO, filijala Sombor, dok se S. T. (1952), odgovorno lice firme DOO „Diteks“ Deronje, tereti za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju, saopštio je MUP.

Kako se sumnja, G. R. je tokom 2016., 2017. i 2018. godine unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnosi na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe, a sve bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima.

Na ovaj način G. R. je, kako se sumnja, na osnovu neosnovano isplaćenih penzija za ukupno sedam osoba, nanela štetu budžetu republike Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.

Osumnjičena S. T. se tereti da je podstrekavala G. R. dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi „Diteks“, da im neosnovano tj. bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.

Određeno im je zadržavanje do 48 sati i biće privedene, uz krivičnu prijavu, nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Tanjug
Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay