Početna Crna hronika Oštetili DP “Novi Sad – Gas” za osam miliona evra

Oštetili DP “Novi Sad – Gas” za osam miliona evra

0

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je podneta krivična prijava protiv pet osoba, od kojih su dve uhapšene, zbog sumnje da su od 2014. do 2018. godine pribavili sebi i drugim pravnim licima protivpravnu imovinsku korist u iznosu koji premašuje osam miliona evra, na štetu tada DP „Novi Sad Gas“.

Po navedenoj krivičnoj prijavi uhapšeni su B.M. i M.M, dok J.V. nije uhapšen zbog zdravstvenih razloga, a dve osobe, koje su strani državljani, N.K.Z. i F.H.Z. nalaze se u bekstvu.

– Osumnjičeni M.M i M.B. su osnovali privredno društvo „Selinus Gas&Oil“ d.o.o. iz Novog Sada, u kom su bili vlasnik i odgovorno lice, a strani državljani N.K.Z. i F.H.Z. kao vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima „Selinus LTD“ iz Londona i „MAT ENTERPRISE“ AG iz Kazahstana, u dogovoru sa osumnjičenim J.V., direktorom DP „Novi Sad Gas“ iz Novog Sada, u cilju izvlačenja finansijskih sredstava iz ovog društvenog preduzeća uspostavljali su poslovne odnose vezane za pozajmice privrednim društvima pod njihovom kontrolom, za koje je kao obezbeđenje vraćanja društveno preduzeće izdavalo menice kao sredstvo obezbeđenja – saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Navodi se da primljene pozajmice ova privredna društva pod kontrolom osumnjičenih M.M., M.B. i stranih državljana nisu vraćane, već su one namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku. Sredstva po osnovu ostvarenih pozajmica su simulovanim pravnim poslovima umesto vraćanja zajmodavcu odnosno društvenom preduzeću, preneta na strane firme pod kontrolom osumnjičenih stranih državljana, pa je na ovaj način, kao i drugim brojnim zloupotrebama, za društveno preduzeće „Novi Sad Gas“ nastala šteta u ukupnom iznosu od 931.877.352 dinara.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay