Početna Crna hronika Osuđujuća presuda za zloupotrebe sa zemljištem u Kaću

Osuđujuća presuda za zloupotrebe sa zemljištem u Kaću

Specijalni sud u Beogradu osudio je juče na tri godine zatvora odbeglog vlasnika preduzeća “Sloga” iz Kaća Slobodana Šćekića zbog malverzacija sa državnim zemljištem, a njegove saradnike na zatvorske kazne od šest meseci do tri godine zatvora.

Šćekić je takođe obavezan da Republici Srbiji na ime obeštećenja imovinsko-pravnog uplati iznos od 434.315.616,11 dinara u roku od tri meseca, navodi se u saopštenju suda.

Njemu se sudilo u odsustvu, jer je nedostupan srpskim pravosudnim organima, a osuđen je zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.

Ovo je prvostepena presuda, pa optuženi, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu. Na po tri godine zatvora osuđeni su i Milutin Ždero, Stevan Boruš, Mirjana Milošević, Aca Ilijevski i Jovan Vladisavljev.

Jasmina Nikolić i Bratilav Uzelac osuđeni su na po godinu i šest meseci zatvora, Nemanja Novakov i Nikola Jakšić na po godinu dana zatvora. Svetlana Oluški osuđen je na šest meseci kućnog zatvora, pod pretnjom da – ukoliko jednom na preko šest sati ili dva puta u trajanju do šest sati samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će joj odrediti da ostatak kazne izdrži u zatvoru.

Žderu, Borušu, Miloševićevoj, Ilijevskom i Vladisavljevu sud je izrekao meru bezbednosti zabrane vršenja poziva vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje tuđom imovinom po tri godine, s tim da se vreme provedeno u zatvoru optuženima ne uračunava u vreme trajanja mere.

Kako je ranije saopšteno, Šćekiću se na teret stavlja da je kao vlasnik AD “Sloga Kać”, nakon privatizacije tog preduzeća 2005. godine, neosnovano uknjižio pravo svojine na zemljištu u KO Novi Sad 3, od 301 hektar i 86 ari, u korist tog preduzeća, ukupne vrednosti od 434.315.616,11 dinara, iako se radilo o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini koje nije bilo predmet privatizacije po ugovoru zaključenom sa Agencijom za privatizaciju.

Kako se navodi u optužnici iz 2014. godine, to su mu omogućili zaposleni u RGZ Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad kao i savetnik u Republičkom javnom pravobranilaštvu Novi Sad. To su okrivljeni Bratislav Uzelac, Jasmina Nikolić, Stevan Boroš, Milutin Ždero, Nemanja Novakov, Mirjana Milošević, Svetlana Oluški, Jovan Vladisavljev, Aco Ilijevski i Nikola Jakšić i Dane Canković.

Tužilaštvo sumnja da je Šćekić preko odgovornih lica u AD “Sloga Kać” Cankovića i Jasmine Nikolić podstrekao službena lica u pomenutim državnim organima na krivično delo.

Oni su kako se sumnja, nakon sprovedenog postupka razgraničenja društvene i državne svojine na poljoprivrednom zemljištu koje je koristila DP “Sloga Kać” obavljenog u toku pripreme za postupak privatizacije, na istom zemljištu neosnovano sproveli novi postupak razgraničenja. U tom postupku su, pored zemljišta stečenog u postupku privatizacije, priznali pravo svojine na 301 hektar i 86 ari za koje je 2004. godine utvrđeno da je u državnoj svojini i zbog toga nije bilo obuhvaćeno postupkom privatizacije DP “Sloga Kać”.

Autor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay