Početna Crna hronika Otac za pokušaj ubistva sina dobio tri godine

Otac za pokušaj ubistva sina dobio tri godine

0

U novosadskom Višem sudu danas je izrečena presuda Dragomiru Tankosiću iz Đurđeva za pokušaj ubistva sina Nikole Tankosića u aprilu 2019. godine.

Okrivljeni je kroz suze naveo da se kaje i da nije imao nameru da ubije sina. Oštećeni Nikola Tankosić iskoristio je pravo privilegovanog svedoka navodeći da ne želi da svedoči protiv svog oca. Nije želeo ni da se pridruži krivičnom gonjenju, niti je tražio imovinsko pravni zahtev, ali je zamolio za dozvolu da zbog nelagodnosti napusti sudnicu što mu je sudsko veće, kojim predsedava sudija Ivana Josifović, odobrilo.

Svedok Vesna Tankosić, inače supruga okrivljenog i majka oštećenog, dala je iscrpan iskaz navodeći da već pet godina imaju problema sa sinom koji ih psihički maltretira i na sve moguće načine im zagorčava život.

– On ima problema sa alkoholom i narkoticima, više puta su nam zbog njegovih dugova dolazili izvršitelji, čak nam je i narko diler dolazio u kuću. Nikola ima nezgodnu narav kada se napije, više puta je porazbijao sve što stigne po kući. Mesec dana pre kritičnog događaja od mene je tražio da se ubijem, otac ga je klečeći molio da prestane da nas maltretira. Dao mi je nož i razbijenu čašu, navodeći da nisam dovoljno hrabra da se ubijem. Kada sam uzela nož oteo mi ga je i bacio me u ćošak. Dve nedelje od šoka nisam ni jela ni govorila, odvezli su me u bolnicu. I suprug i ja smo u to vreme bili teško pokretni. On nam nije pomagao, samo bi sišao i psihički nas maltretirao – kroz plač je govorila Vesna.

Sudski veštak psihiatrije, dr Gordana Mišić Pavkov ostala je pri datom nalazu. Branilac okrivljenog, advokat Kristian Vencel u završnoj reči naveo je da je njegov branjenik postupio u stanju jake razdraženosti i afekta prouzrokovanog konstantnim vređanjem od strane oštećenog, te da je nakon što je pucao u sina odmah pozvao policiju i hitnu pomoć, kao i to da nije pobegao sa lica mesta, već ih je sačekao. Tražio je od suda da se njegov branjenik kazni najblažom mogućom kaznom i da se protiv njega, budući da je lošeg zdravstvenog stanja, ukine pritvor.

Zamenik Višeg javnog tužilaštva Jelena Stojaković Mustakas ostala je kod optužnice navodeći da je dokazano da je okrivljeni hteo izvršenje dela koje mu se stavlja na teret.

Podsetimo, okrivljeni je nakon rasprave u dnevnom boravku kuće u ulici Đurđevdanska 33 u Đurđevu, 5. aprila 2019. godine hicem iz pištolja u levu stranu grudi pokušao da liši života svog sina.

Okrivljeni je osuđen na tri godine zatvora, pritvor mu je produžen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Autor: M. Ćirić
Foto: Ilustracija/Pixabay