Početna Crna hronika Pacijent optužio osoblje KCV da su ga tukli i mučili

Pacijent optužio osoblje KCV da su ga tukli i mučili

KCV (1)

Tridesetšestogodišnji Nenad Puhača iz Inđije, oboleo od epilepsije i dečije paralize, optužuje osoblje Kliničkog centra Vojvodine da ga je pretuklo i više sati mučilo.

Puhača je zbog epileptičnog napada primljen na Klinici za psihijatriju u sredu, 9. novembra. Kako kaže za 021, po prijemu na kliniku urađen mu je EEG glave, a usledile su scene koje, tvrdi, viđaju se samo u filmovima.

“Posle pregleda sam otišao da se istuširam i to hladnom vodom jer nemaju tople vode. Cela atmosfera je užasavajuća – na odeljenju ljudi leže vezani, verujem da ne znaju ni šta uzimaju od lekova… Tražio sam oko 18 časova da me puste da idem kući sa ocem koji bi došao po mene, ali su se ubeđivali sa mnom i na kraju sam morao da popijem terapiju. Pošto mi je cela desna strana tela paralizovana, koristim se levom rukom i jako sporo se krećem. Veoma sporo sam uzimao lek po lek, misleći da će me pustiti kući kad budem to popio, ali izgleda da se obezbeđenju i tehničarima nije svidelo to što sam bio dosta spor. Odjednom su počeli da me tuku, a pri tome znaju da imam epilepsiju, dečiju paralizu i da sam imao izliv krvi u mozak kao dete”, priča za 021 Puhača i naglašava da je celu scenu nemo posmatrao dežurni lekar.

Kako dodaje, nakon 20 minuta iživljavanja, vezan je za krevet sa točkovima toliko snažno da mu je krvotok oslabio. Molio je da mu olabave kaiševe kako bi spavao, ali su mu na svaki jauk davali po injekciju.

“Vrhunac je bio oko dva sata ujutru. Odvezli su me u kuhinju, gde su bili otvoreni prozori i bilo je jako hladno. Bio sam samo u pidžami i od hladnoće sam se dva puta umokrio. Tek u sedam ujutru su me vratili u sobu, gde su me drugi morali oblačiti. Ležao sam tri do četiri sata u šoku, pokušavao da se oporavim, a potom je došla doktorka da kaže da treba da mi urade CT. Samo sam im poručio da ja više nikada ništa u toj ustanovi neću raditi zbog ove traume, te da zovu mog oca da idem kući. Tek onda su me pustili”, navodi Puhača.

Dan kasnije, njegova majka prijavila je slučaj policiji, potvrđeno je za 021 u PU Novi Sad. Policija proverava navode svih svedoka i uključenih u ovaj slučaj. Puhača je juče dao izjavu, a policiji je prosledio i dokumentaciju o povredama koje je uradio u Inđiji po povratku, sa nalazima psihijatra.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu za 021 da je sproveden vanredni unutrašnji nadzor, te da je utvrđeno da nije bilo kršenja procedura.

“Utvrđeno je da su lekari i medicinsko osoblje poštovali sve važeće procedure i da nije načinjen niti jedan propust koji bi na bilo koji način bio u korelaciji sa navodima kojima nas pacijent otpužuje za nesavestan i nestručan rad. Činjenica je da je reč o mladom čoveku koji se gotovo od najranijeg detinjstva nosi sa bolestima i njegova životna borba nije nimalo laka, zaključujemo da tokom njegovog boravka na Klinici za psihijatriju KCV nisu utvrđeni propusti i nepravilnosti u lecenju”, poručuju u KCV.

Puhača kaže da je sramno da ga ustanova tako tretira, te da se ne radi o nestručnom radu, već o nasilju.

“Ja jesam bolestan čovek, ali nisam lud. Imam zdrav razum. Da li je po propisima zdravstvene ustanove da se tuče bolesna osoba? To je bio prvi put da sam boravio u Kliničkom centru Vojvodine i nikada više”, navodi Puhača, koji je spreman da se ovaj slučaj ispita do kraja. Kako dodaje, još uvek ima bolove u rebrima, ožiljke, čvorove, otekline i tragove vezivanja.

Pošto policija ispita i zaposlene u KCV, na potezu je tužilaštvo.

Autor: Gorica Nikolin