Početna Crna hronika Pedofil osuđen na osam godina zatvora zbog zlostavljanja jedanaestogodišnje devojčice

Pedofil osuđen na osam godina zatvora zbog zlostavljanja jedanaestogodišnje devojčice

0

Pera Dmitrov (67) iz Bačke Palanke, osuđen je danas u Višem sudu u Novom Sadu na sedam godina zatvora zbog produženog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje nad detetom i dve godine zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Žrtva seksualnog zlostavljanja ovog šezdesetsedmogodišnjaka je bila sada četrnaestogodišnja devojčica, takođe iz Bačke Palanke, a sve se dešavalo od neutvrđenog dana 2017. do 19. juna 2018. godine, u naselju Čerga, gde inače oboje žive.

U tom periodu, on je od deset do petnaest puta seksualno zlostavljao tada jedanaestogodišnju devojčicu. Devojčica je kod njega dolazila da bi kupovala cigarete za oca, ali i da gleda seriju, što je on u više navrata iskorišćavao da ga malena oralno zadovoljava. Dete je ljubio po ustima i grudima, a čak je nagovarao i na polni odnos. Gnusna dela su se, kako je obrazlažući presudu, rekla sudija Ivana Josifović, dešavala u njegovoj kući, a kada bi devojčica dolazila kod njega, da bi od okolnih stanara sakrio šta se dešava unutra, na prozor je stavljao ćebe.

Okrivljeni je koristio situaciju da dete živi u tom naselju gde se svi znaju i međusobno su povezani i gde su dva reda prizemnih stanova jedan do drugog, pritom pretivši devojčici da nikome ne sme da kaže šta se dogodilo. Presuda je zasnovana na iskrenom, preciznom i detaljnom iskazu deteta, naglasila je sudija Josifović, prilikom obrazlaganja presude. Devojčica je saslušana u prisustvu svih nadležnih, kao i psihologa, a tim veštaka je utvrdio da je ono što je dete ispričalo, njeno sećanje na te događaje koji su trajali oko godinu i po dana iskreno ispričano, budući da je svaki događaj i protivvoljnu situaciju u kojoj se našla opisala veoma detaljno.

Dmitrov je na suđenju, koje je zbog zaštite ličnosti devojčice bilo zatvoreno za javnost, govorio da devojčica laže, a prema rečima sudije Josifović, nije pokazao ni trunku saosećajnosti sa onim kroz šta je prošla devojčica.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku kao i Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, Viši sud je, kako se ističe u saopštenju, u okviru krivičnog postupka maloletnoj oštećenoj dosudio naknadu nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva, koje svaki čovek pa tako i svako dete stiče samim rođenjem, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu pripadnost i niko nema pravo da mu ga oduzima niti povređuje, a seksualno nasilje je jedan od najtežih vidova narušavanja ljudskog dostojanstva koje stvara zastrašujuću, neprijateljsku, ponižavajuću atmosferu do koje je dovelo ponašanje okrivljenog i očigledno objektivna nemoć maloletne oštećene da ga u tome spreči, suprotstavi se ili nekome prijavi.

– Zbog svega toga, sud je poslao jasnu poruku, da svako dete ima jednako pravo na detinjstvo, a da onom detetu koje možda i nema adekvatnu zaštitu od strane porodice i okoline, zaštitu će dati Zakon i Sud – poručuju iz Višeg suda u Novom Sadu.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay