Početna Crna hronika Pesnik i književnica pronađeni mrtvi u kući u Petrovaradinu

Pesnik i književnica pronađeni mrtvi u kući u Petrovaradinu

0

Bračni par književnika iz Novog Sada, Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić, stradao je danas u svojoj kući u Petrovaradinu.

Kako saznajemo, oni su se ugušili zbog curenja gasa u kući u Reljkovićevoj ulici.

Pronađeni su danas oko 11 časova. Lekarska ekipa mogla je samo da konstatuje smrt bračnog para, rečeno je u Hitnoj pomoći.

Pesnikinja i prevoditeljica Ileana Ursu Nenadić rođena je 1954. godine u Zrenjaninu.

Prevodila je na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju pisanu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini. Sa rumunskog je prevodila dela savremenih rumunskih pesnika. Sačinila je dvojezičnu Antologiju savremene rumunske poezije koja se stvara u Vojvodini, takođe dvojezične Antologiju legendi i bajki Rumuna iz Vojvodine i zbornik Pisci na granici.

Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku). Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski. Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije.

Dobitnica je nagrada: “Pečat varoši sremskokarlovačke”, “Stražilovo” za najbolju knjigu pesama, nagrada “Lumine”, Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada “Valahija” za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden “Mihaja Emineskua” u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu.

Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode.

Dobitnik je Pečata varoši sremskokarlovačke, Dučićeve nagrade, nagrade Udruženja književnika Srbije, nagrade “Milan Rakić”, počasne nagrade BIGZ-a, nagrade Univerzitetske riječi za knjigu godine, Zmajeve nagrade, Kočićevog pera, nagrade “Branko Ćopić” i drugih.

Izvor: 021
Foto: Pixabay