Početna Crna hronika Petorici okrivljenih za trgovinu narkoticima ukupno 25 i po godina zatvora

Petorici okrivljenih za trgovinu narkoticima ukupno 25 i po godina zatvora

0

Nakon obnovljenog postupka, pred novosadskim Višim sudom juče je izrečena nova presuda. Petorica okrivljenih za trgovinu narkoticima, nekoliko kilograma marihuane i 100 grama kokaina, umesto 36 i po godina robije, od juče su osuđena na 25 i po godina. Oni su početkom prošle godine prvostepenom presudom osuđeni zbog trajnog udruživanja u kriminalnu grupu, ali ovom prilikom to nije dokazano pa im se na teret stavlja saizvršilaštvo, što je uticalo na ublažavanje kazne za ukupno 11 godina.

Do danas su, svi osim jednog, bili u pritvoru oko dve i po godine, koji im je ukinut, a taj period uračunat je u novoizrečenu kaznu, pa su okrivljeni većinom primili slobodu uz njihove „navijače“ u publici vidljivo obradovane, gotovo uz slavlje. Na optuženičkoj klupi našli su se Beograđani: Goran Jović, Miodrag Nikolić, Zoran Simić i Subotičani Vlatko Filiposki i Obrad Đinović.

Njima je određen takozvani „kučni pritvor“ uz elektronski nadzor. Takođe, naloženo im je da namire kompletne troškove sudskog postupka. Oduzete su im zaplenjene stvari, pa i automobil i mobilni telefoni.

Naime, tokom krivičnog postupka pred Višim sudom u Novom Sadu utvrđeno je, prvostepenom presudom koju je Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje, da su od avgusta 2017. godine do 30. oktobra iste godine, okrivljeni Jović, Nikolić, Filiposki i Đinović, delujući u grupi, povezani radi vršenja krivičnih dela, stavljali u promet opojne narkotike. Prvookrivljeni Jović osuđen je prvobitno na devet godina, a sada na šest i po godina, Nikolić prvo na osam, a novom presudom na pet i po godina, Simić na šest godina koje su preinačene na četiri godine, kao i Filiposki kojem je kazna sa šest, smanjena na četiri godine i šest meseci, a Đinović, koji je jedini imao zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor, prvo je bio osuđen na sedam i po godina, a po jučerašnjoj presudi na pet godina zatvora.

Svi okrivljeni su pri iznošenju završnih reči, protekle sedmice, u potpunosti negirali delo i tražili da im se ukine pritvor, osim Simića, koji je priznao da je kod njega u kući pronađena droga.

U završnoj reči, predstavnica optužnog akta, zamenica Višeg javnog tužioca (VJT) je iznela stav da su radnje koje se okrivljenima stavljaju na teret dokazane, dok je desetak branilaca smatralo potpuno suprotno i naglašavalo da transkripti, često šifrovani, od šestomesečnog praćenja optuženih ne mogu biti uvaženi kao dokaz.

Svi branioci su ukazivali na to da nema dokaza da su okrivljeni počinili dela za koja se terete, te da pritvor okrivljenima traje nerazumno dugo, a VJT je podsetila na to da je odbrana u više navrata tražila izuzeće predsednika veća sudije Srđana Savića i da je to, verovatno, znatno uticalo na trajanje postupka.

U završnim rečima su se okrivljeni pridružili izjavama svojih branilaca, tvrdeći da nisu počinili delo stavljanje u promet droga, koji su se, takođe, predhodno odlučili na slične odbrane i svi do jednog su molili za ukidanje pritvora.

Jedan branilac je na poslednjem ročištu rekao da u potpunosti ostaje pri svojim završnim rečima, koje je izneo na kraju prvostepenog postupka, jer se, po njegovom mišljenju nije ništa promenilo, u međuvremenu, sem što je Apelacioni sud vratio da se ponovi postupak.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay