Početna Crna hronika Počelo suđenje Novosađaninu za drogu i oružje

Počelo suđenje Novosađaninu za drogu i oružje

0

U Višem sudu u Novom Sadu juče je počelo suđenje Novosađaninu Siniši Živanoviću (35), okrivljenom za posedovanje arsenala oružja i droge.

Nakon uvodnih izlaganja svedočio je više od sat vremena pripadnik novosadske policije koji je prisustvovao na pretresu vikendice u Starim Ledincima prilikom čega je zaplenjena veća količina droge i arsenal oružja.

Na otvaranju glavnog pretresa pred sudskim većem kojim predsedava sudija Sanja Berak koja je predmet preuzela od drugog sudije okrivljeni je naveo da ostaje pri ranije datoj odbrani, ali da ne priznaje dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

„Već 558 dana se nalazim u pritvoru bez i jednog dokaza, smatram da tužilaštvo grubo krši pretpostavku nevinosti“, naveo je Živanović.

Policijski operativac Nikola Lazić izneo je svoja saznanja o događaju, odnosno njegovom učešću u pretresu gornjeg dela kuće.

Ispričao je da je naišao na zaključana vrata sobe i da mu je okrivljeni pokazao gde se nalazi ključ. U sobi je prema njegovom sećanju zatekao dva sanduka, u jednom su bili delovi puške, a u drugom manji pištolj.

Ukazao je na to da su bila prisutna dva svedoka pretresa sve vreme i da okrivljenom nije branjeno da prisustvuje pretresu, o čemu je drugačije mišljenje imala odbrana koja je smatrala da je on sedeo na klupi ispred kuće i da nije mogao ni da pozove advokata, te da su dokazi prikupljeni od policije pribavljeni u suprotnosti sa zakonom o krivičnom postupku.

Odbrana je pokušavala da ukaže na propuste u procesnom postupku prilikom pretresa i na navodno nezakonito pribavljene dokaze u ovom postupku, kako je ocenio jedan od branilaca okrivljenog advokat Dejan Bugarski.

„Ja se osećam kao okrivljeni, ispada da sam nešto pogrešno uradio“, naveo je ovaj svedok nakon mnogobrojnih pitanja odbrane i predočavanja njegovog iskaza iz tužilaštva.

Prema navodima optužnice, 25. marta prošle godine u Starim Ledincima u kući u ulici Lukijana Mušickog na kojoj je okrivljeni neprijavljeno boravio držao marihuanu tešku više od šest kilograma raspoređenu u više paketa, zatim 89 grama kokaina.

Za razmeravanje je koristio digitalnu vagicu za precizno merenje na kojoj su zatečeni tragovi supstanci koje se koriste za uvećanje mase opojne droge.

Na spratu kuće pronađeni su delovi oružja, vatreno oružje i 231 komad municije, navodi se, između ostalog, u optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Aleksandra Radovanović.

Branilac okrivljenog advokat Srđan Đurđević ocenio je da pritvor traje isuviše dugo i da se pretvorio u kaznu. Predsednica veća sudija Sanja Berak odbila je predlog odbrane da se okrivljenom ukine pritvor ili da se isti zameni blažom merom, a naredno ročište zakazano je za 4. novembar kada će biti ispitana tri svedoka.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay