Početna Crna hronika Podnete krivične prijave protiv sedam vatrogasaca koji su gasili požar u diskoteci...

Podnete krivične prijave protiv sedam vatrogasaca koji su gasili požar u diskoteci “Kontrast”

vatrogasci 2

Otac Tamare Miladinović koja je poginula u požaru u diskoteci “Kontrast” u Novom Sadu, Branko Miladinović izjavio je danas da je Višem sudu u Novom Sadu podneo krivične prijave protiv sedam vatrogasaca koji su bili angažovani na gašenju požara.
On je agenciji Beta rekao da je podneo krivičnu prijavu jer su vatrogasci bili neorganizovani i opremu za gašenje nisu održavali u ispravnom stanju.

Miladinović je naveo da su vatrogasci, prema njegovim saznanjima, došli na lice mesta sa neispravnom cisternom, nisu izneli stradale lekarima kako bi im ukazali pomoć, odnosno nisu preduzeli spasavanje sa visine i rušenje objekta radi spasavanja.

“Ne tužimo ih za ubistvo, već za nesavestan rad i izazivanje opšte opasnosti, kao i zloupotrebu službenog položaja”, kazao je Miladinović i dodao je da je uz krivičnu prijavu predata i dokumentacija, među kojom se nalaze i transkripti razgovora vatrogasaca preko motorole.

Država sve radi – izdaje dozvole, vrši nadzor, gasi požar, vrši uviđaj i odlaže ročišta

On je kazao da je odgovornost za pogibiju mladih u diskoteci Kontrast i na Vladi Srbije, jer i posle pet godina nisu doneli Pravilnik o zaštiti od požara kao podzakonski akt Zakona o zaštiti od požara, koji je usvojen 2009. godine.

Miladinović je kazao da su predmeti vezani za slučaj pogibije mladih u diskoteci Kontrast ušli u četvrtu godinu suđenja, te da se ročišta nadležnim osobama iz državnih institucija odlažu i po 15 puta, zbog čega će se obratiti i međunarodnim institucijama.

Kazao je da je ročište građevinskom inspektoru Veselinu Kercu danas ponovo odloženo i da je na predmetu dodeljen novi sudija, koji tek treba da se upozna sa predmetom.

“Postupci protiv inspektora se odlažu u nedogled. Znači, država sve radi – dozvolila je rad tog objekta, vrši nadzor i kontrolu objekta preko Sektora za vanredne situacije, prva gasi požar preko tog sektora i taj sektor prvi izlazi da vrši uviđaj. Tužilaštvo i sud zatim preuzimaju procesuiranje i mogu da rade šta god hoće”, kazao je Miladinović.

Sektor ocenjuje rad samog sebe

On je dodao da je apsurdno da je načelnik Sektora za vanredne situacije odredio tim radnika tog sektora da oceni rad radnika istog sektora, odnosno samih sebe.

“Ti navodi se uzimaju zdravo za gotovo od strane zamenika javnog tužioca, što znači da on ne sprovodi samostalno istragu i tako krši zakon i dovodi sebe u zloupotrebu službenog položaja. To je krivica koja se po članu 360 Krivičnog zakona kažnjava kaznom zakona”, dodao je on i pozvao tužilaštvo i sudove da rade nezavisno i samostalno.

Posle dvogodišnjeg suđenja pred Višem sudu u Novom Sadu u junu 2014. na zatvorske kazne od pet do devet godina u slučaju Kontrast osuđeni su vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupac lokala Slaviša Stanišić, drugi zakupac Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

U požaru u diskoteci “Kontrast” 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (28), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20).

Autor: Beta