Početna Crna hronika Policajcu iz Novog Sada tri godine zatvora zbog mita od 3.000 evra

Policajcu iz Novog Sada tri godine zatvora zbog mita od 3.000 evra

0

Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije saopštilo je da je policajcu Zoranu D. iz Novog Sada potvrđena presuda od tri godine zatvora zbog zahtevanja mita.

Naime, prema pisanju Dnevnika, ova presuda je potvrđena nakon vanrednog pravnog zahteva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu, koji je odbijen i odbačen.

Okrivljeni je proglašen krivim zato što je od aprila 2015. godine do septembra, kao operativni radnik odeljenja kriminalističke policijske uprave u Novom Sadu, zahtevao poklon u okviru službenog ovlašćenja. On je za neizvršenje službene radnje zahtevao 3.000 evra.

Pripadnici policije su mu oduzeli novac, uz primenu posebnih dokaznih postupaka pre hapšenja.

Policajcu iz Gajdobre osam meseci zatvora

Presuda novosadskog Višeg suda, kojom je na osam meseci zatvora osuđen policijski službenik Milan Biberdžić (46) iz Gajdobre zbog produženog dela zloupotrebe službenog položaja potvrđena je.

Njemu je izrečena i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti policijskog službenika od dana pravosnažnosti presude.

Optužnim predlogom mu se pripisuje da je lane, od 4. februara do 8. aprila, kao službeno lice – pomoćnik komandira Policijske stanice u Bačkoj Palanci, iskorišćavanjem, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 13.600 dinara.

Prema navodima optužnog akta, on je od privrednog društva “Srpska tradicija – Šeli” iz Beograda naručivao policijske plakate i značke koje podsećaju na službene, a koje su u obliku stilizovanog štita i sadrže simbole policije Republike Srbije.

Njih može da poruči samo policijski službenik, uz odobrenje ministra unutrašnjih poslova, shodno Uputstvu o postupanju prilikom nabavke i trebovanja promotivnog materijala.

On je, po oceni suda kriv što je prilikom prvog naručivanja kao policijski službenik naručio tri plakete s posvetom, a potom još deset plaketa bez posvete, te zatim i 11 aplikacija policijskih znački, a potom ih prodavao “fizičkim licima” i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay