Početna Crna hronika Ponovljeno suđenje optuženom za ubistvo dvojice mladića u Mašinskoj školi

Ponovljeno suđenje optuženom za ubistvo dvojice mladića u Mašinskoj školi

zgrada

Ponovljeno suđenje osamnaestogodišnjem K. V. iz Kaća, optuženom da je nožem ubo dvojicu mladića u Mašinskoj školi u Novom Sadu i time počinio krivično delo prekoračenje nužne odbrane, održano je danas pred Višim sudom u Novom Sadu, a kako saznajemo, biće nastavljeno u junu. Kako je reč o maloletniku, suđenje je zatvoreno za javnost.
K. V. se tereti da je novembra 2012. godine nožem povredio dvojicu napadača koji su ga duže vreme fizički maltreirali i reketirali. Prema ranijim navodima roditelja i advokata optuženog, on je ovo delo počinio u samoodbrani, kada su ga dvojica mladića napali, oteli mu ranac s patikama i tražili zlatan lančić.

Dečak je potom priveden, a na slobodu je pušten nakon podrše koju su mu pružili učenici Mašinske škole, građani i udruženje “Stop nasilju nad decom” zahtevajući njegovo oslobađanje, kao i zaštitu dece od huligana.

K.V. je, nakon prvog procesa suđenja, osuđen za prekoračenje nužne odbrane na uslovnu kaznu i to vaspitnu meru od šest meseci do dve godine, uz nadzor Centra za socijalni rad i mogućnost oslobađanja nakon pola godine. Međutim, postupak je ponovljen zbog žalbi tužioca i branioca, koji su bili nezadovoljni presudom. U obrazloženju suda stoji da su utvrđene povrede odredaba krivičnog postupka i da je izreka presude protivrečna samoj sebi. Podsetimo, K.V. je, u vreme kada je optužen, imao 15 godina.

Autor: RTV