Početna Crna hronika Preminula počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe

Preminula počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe

0

Počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe preminula je 2. novembra u Dortmundu i njena urna danas će biti položena.

Za smrt velike dobrotvorke, novosadska javnost je saznala iz čitulje koju je danas u listu Dnevnik dao gradonačelnik Miloš Vučević. On je u čitulji naveo da će je pamtiti kao dobrotvorku i humanitarca i po tome koliko je pomogla i beskrajno volela Novi Sad i Novosađane.

Henelore Lamhe je u Novi Sad počela da dolazi početkom devedesetih godina, kada su Novi Sad i njen Dortmund već imali uspostavljenu saradnju kao gradovi pobratimi. Tokom devedesetih, ova Nemica se požrtvovano i nesebično angažovala u prikupljanju i dopremanju humanitarne pomoći u Novi Sad koji je tih godina bio pogođen sankcijama koje su uvedene Jugoslaviji.

Ona je, takođe, tokom 78 dana NATO bombardovanja, 1999. godine, u Dortmundu inicirala mirovne proteste. Na predlog Doma u Veterniku, proglašena je počasnom građankom Novog Sada, odlukom Skupštine grada 13. septembra 1999. godine, za požrtvovano i nesebično angažovanje u slanju humanitarne pomoći i afirmisanje Novog Sada u Nemačkoj.

Ona je i nakon toga, kao i nakon odlaska u penziju, nastavila da donosi pomoć i poklone uglavnom Domu u Veterniku, a više puta su za nju organizovani prijemi u Gradskoj kući i Skupštini grada.

Henelore Lamhe je poslednji put bila u Novom Sadu 2016. godine, a pomoć koju prikuplja njeno udruženje je i narednih godina stizala u Dom u Veterniku. Pre dve godine je u Dortmundu bila jedan od počasnih gostiju kada je u tom gradu otvoren Novosadski trg.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/youtube