Početna Crna hronika Preminuo dugogodišnji selektor strelaca Branislav Lončar

Preminuo dugogodišnji selektor strelaca Branislav Lončar

Dugogodišnji reprezentativac i selektor streljačke reprezentacije Jugoslavije, Branislav Lončar, preminuo je u 82. godini u Novom Sadu, posle duge bolesti.

Lončar je rođen 19. novembra 1937. godine u Karađorđevu, a od 1961. živeo je u Novom Sadu. Streljaštvom je počeo da se bavi sa 11 godina.

Za nacionalni tim Jugoslavije debitovao je 1954, a kao takmičar osvojio je pet medalja na svetskim prvenstvima, 11 na šampionatima Evrope, tri na Mediteranskim igrama i 27 na prvenstvima Balkana, što u pojedinačnoj što u ekipnoj konkurenciji. Prvak Jugoslavije bio je 15 puta.

Među najvećim sportskim uspesima Branislava Lončara je titula prvaka Evrope u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava u Bukureštu 1965. godine. U istoj disciplini ekipu Jugoslavije predvodio je ka tituli šampiona Starog kontinenta i svetskom rekordu. Sa prvenstva u Bukureštu vratio se sa šest odličja, jer je bio član tima Jugoslavije u gađanju puškom koji je, uz zlato, osvojio i dva srebra i dve bronze u ekipnoj konkurenciji.

U izborima “Sporta”, “Politike” i “Sportskih novosti” proglašen je za najboljeg sportistu Jugoslavije 1965.

U riznici ima i srebrnu medalju u juniorskoj konkurenciji u trostavu (3 puta 30 metaka) sa Svetskog prvenstva u Moskvi 1958, kao i seniorsku bronzu sa Evropskog prvenstva u Oslu 1963. (gađanje MK puškom iz klečećeg stava). Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. i Meksiko Sitiju 1968.

Veliki doprinos razvoju srpskog i jugoslovenskog streljaštva Branislav Lončar je dao kao trener SD Novi Sad 1790 i selektor nacionalnog tima. Bio je učitelj mnogih osvajača olimpijskih, svetskih i evropskih medalja.

Kao selektor, reprezentaciju Jugoslavije je sa velikim uspehom vodio duže od jedne decenije i to u vreme kada su naši strelci počeli da osvajaju olimpijska odličja. Bio je selektor Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, Barseloni 1992, Atlanti 1996. i Sidneju 2000. U tom periodu jugoslovenski strelci su osvojili tri zlatne, dve srebrne i četiri bronzane olimpijske medalje, uz veliki broj odličja na svetskim i evropskim šampionatima.

Nosilac je nacionalnog sportskog priznanja i dobitnik brojnih društvenih i sportskih nagrada. Obavljao je i niz društvenih funkcija u sportu. Između ostalog bio je i generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine.

Branislav Lončar će biti sahranjen u četvrtak, 12. septembra na Gradskom groblju u Novom Sadu. Ispraćaj počinje u 10:30 časova.

Izvor: 021
Foto: Streljački savez Srbije