Početna Crna hronika Preminuo heroj Narodnooslobodilačke borbe Rade Kević

Preminuo heroj Narodnooslobodilačke borbe Rade Kević

0

Heroj Narodnooslobodilačke borbe Rade Kević preminuo je juče u 93. godini života u Novom Sadu. Sa 16 godina pristupio je partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju treće brigade u Jugoslaviji – Prve krajiške brigade.

U NOB-u se istakao kao mitraljezac, a ostao je čuven njegov mitraljez Zorka. Iako je kao nosilac tri ordena za hrabrost trebalo da dobije i odlikovanje Narodnog heroja, ta čast ga nikad nije stigla. Kako je rekao nedavno u razgovoru za 021.rs, za ordenje nije mario, bitno mu je bilo da je u pravom trenutku bio na pravoj strani.

“Mislim da se istorijska uloga partizana stavlja po strani. Mi moramo razvijati patriotizam kod mladih, oni treba da brane zemlju. Ne možeš biti uz okupatora koji je došao da te ubije i porobi. Sada imamo silne rehabilitacije i mislim da nije dobro dizati četništvo iz groba. Nejasno mi je kada neka deca u Srbiji prihvataju fašizam tako olako. Oni ne znaju, a neke stvari se relativizuju”, rekao je tada novinaru 021.

Njegova fotografija, kako prošlog oktobra tokom Vojne parade povodom Dana oslobođenja Novog Sada, sedi sam u kolicima među građanima, okićen brojnim odlikovanjima, izazvala je veliku pažnju javnosti, a mnogi su to protumačili kao propust vlasti i nebrigu o našim herojima. Strast prema vojsci ga nije napuštala ni u 92. godini, pa je povređenog kuka u invalidskim kolicima ipak smogao snage da poseti Beogradski kej i vidi naoružanje Vojske Srbije.

Komemoracija povodom smrti Radeta Kevića u organizaciji SUBNOR-a biće održana u ponedeljak, 3. aprila, u 8 časova, u Domu boraca u Zmaj Jovinoj 3. Biće sahranjen u utorak, 4. aprila, na groblju u Donjoj Piskavici kod Banja Luke.

Autor i foto: 021.rs