Početna Crna hronika Ruski gradonačelnik osumnjičen za korupciju uhapšen u Novom Sadu

Ruski gradonačelnik osumnjičen za korupciju uhapšen u Novom Sadu

prison-1311786-638x418

Bivši gradonačelnik grada Sergejev Posad, Viktor Bukin, uhapšen je u Novom Sadu na osnovu poternice Interpola.

Ambasada Rusije u Srbiji potvrdila je da je srpska strana uhapsila Viktora Bukina, bivšeg gradonačelnika Sergejevog Posada, koji je osumnjičen za podmićivanje.

O hapšenju Bukina ambasada je obaveštena preko telefona, ali zvanično saopštenje od Ministarstva inostranih poslova Srbije još nije primila.

Pedesetjednogodišnji građanin Rusije uhapšen je 30. decembra u Novom naselju u Novom Sadu.

Međunarodna poternica za Bukinom raspisana je zbog sumnje u ozbiljne finansijsko-ekonomske zločine na teritoriji Rusije. Rusija je protiv bivšeg gradonačelnika pokrenula krivični postupak zbog iznude mita od kompanije “Pravni centar partnerstvo” obećavši tom prilikom da će gradska administracija isplatiti novac kompaniji koji joj duguje.

Znajući za odluku suda u Moskvi koja je stupila na snagu 21. januara 2014. godine, a po kojoj je gradska vlast bila dužna da isplati kompaniji 47,8 miliona rublji, Bukin je preko posrednika zatražio od direktora kompanije da mu kao mito da 50% od ukupnog iznosa.

Za posrednika je odredio načelnika pravne službe gradske uprave koga su prilikom uzimanja dela novca (6 miliona rubalja) u Kostromu zadržali pripadnici FSB. Kasnije je uhapšen i protiv njega je pokrenut postupak za krivično delo “posredovanje u podmićivanju velikih razmera”.

Gradonačelnik je već tad bio van zemlje i nije se više vraćao na teritoriju Rusije. U poslednje vreme Bukin je stalno boravio u Novom Sadu, a u decembru prošle godine podne je ostavku.

Izvor: 021

Foto: Freeimages