Početna Crna hronika Saslušan Ivan Kontić: Složio se da bude izručen Srbiji

Saslušan Ivan Kontić: Složio se da bude izručen Srbiji

0

Tridesetogodišnji Ivan Kontić, osumnjičen da je brutalnim prebijanjem pokušao da ubije M. M. (28), u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, saglasan je da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji po čijoj poternici je pre dva dana i uhapšen. To je za TV Vijesti saopštila savetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović, koja je dodala da je sudija za istragu saslušao osumnjičenog, nakon čega mu je odredio ekstradicioni pritvor.

– Određen mu je ekstradicioni pritvor u trajanju do 30 dana. Iako je odbrana bila drugačijeg stava, Kontić je insistirao da što pre bude izručen Srbiji, odnosno Višem sudu u Novom Sadu, kako bi izneo sve činjenice i okolnosti, a posebno u odnosnu na kvalifikaciju krivičnog dela – ubistvo u pokušaju, jer iz podataka kojima odbrana raspolaže, a i sam Kontić, ne može se u bilo kom slučaju raditi o tom krivičnom delu, već o dosta blažem – rekao je Kontićev branilac, advokat Damir Lekić.

Lekić je potvrdio je da je njegov branjenik pred sudijom za istragu Vladimirom Novovićem pristao da u skraćenoj proceduri bude izručen.

– Kako bi pred Višim sudom iznio svoju verziju koja će, kada se dovede u vezu sa ostalim iz spisa predmeta na taj predmet drugačije uticati u pogledu pravne kvalifikacije, ali i okolnosti zbog čega je postupljeno i kako je postupljeno. Sudiji za istragu je rekao da je raspoložen da se odmah uputi u Srbiju kako bi se predao nadležnim pravosudnim organima – rekao je Lekić i pojasnio da je dalja procedura da krivično vanraspravno veće odlučuje o uslovima za izručenje, a ako oni ocene da su ispunjeni, predmet se dostavlja ministru pravde. Ukoliko on odobri izručenje, čekaju se pravosudni organi Srbije, da dođu po lice za koje su izdali poternicu.

Kontićev branilac je rekao za Vijesti da je Višem sudu u Podgorici dostavljen deo predmeta koji je pokrenut u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović jutros je gostujući na TV Pink rekao da nadležni žele da se Kontiću sudi u Srbiji.

– Mi želimo da on dođe u Srbiju, da mu se ovde sudi. Nadam se da ćemo u narednim danima znati više detalja vezanih za odluke, to je sada u rukama pravosuđa – rekao je Stefanović na TV Pink.

Ministar se zahvalio kolegama iz Crne Gore za koje kaže da su profesionalno radili sa srpskom policijom na tom slučaju od prvog trenutka. Stefanović je naveo i da je crnogorska policija došla do informacija koje su ukazale na to gdje se nalazi stan u Podgorici u kome se krio Kontić.

Podsetimo, Ivan Kontić je uhapšen u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

– On se, sumnja se, 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, u kladionici koja se nalazi u uglu Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice, sa licima L. O. i L. V. obratio oštećenom M. M. nakon čega je ubrzo došlo do fizičkog sukoba između oštećenog i traženog lica – saopšteno je juče iz Uprave policije, prenose crnogorski mediji.

Ovo brutalno nasilje zabeležile su sigurnosne kamere na obližnjim lokalima, a snimak je dve nedelje kasnije isplivao u javnost. Na snimku se vidi kako Kontić nesrećnog mladića hvata za vrat i brutalno udara dok mladić nije ostao bez svesti. Takođe se vidi da se još jedan mladić umešao koji udara i šutira M. M. dok je pretučeni mladić bez svesti leži na zemlji,a nasilnik mu lomi obe ruke, naočigled obezbedjenja lokala ispred kog se dogodilo ovo zversko nasilje.

Izvor: Vijesti, CdM, novisad.com
Foto: MUP