Početna Crna hronika Sedam godina od prve najave novosadska policija i dalje bez narko-testova

Sedam godina od prve najave novosadska policija i dalje bez narko-testova

0

policija-e1445585402599Iako je pre tri godine bilo najavljeno da će Saobraćajna policija u Novom Sadu dobiti narko-testove za vozače, to se, prema saznanjima još uvek nije dogodilo.
Na pitanje da li policajci u Novom Sadu raspolažu aparatima za testiranje vozača na narkotike u Ministarstvu unutrašnjih poslova su nam odgovorili da “nisu u mogućnosti da nam obezbede sagovornika”.

Zbog toga ostaje nepoznato šta se dogodilo sa nabavkom koja je najavljena još 2013. godine. Tada je u Upravi saobraćajne policije za 021.rs rečeno da se nabavka planira, ali da još nije poznato u kojoj količini i kada tačno.

Iako Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa kontrolu vozača na narkotike, nedostatak aparata tu istu kontrolu onemogućava. Zbog toga, novosadski policajci vozače testiraju samo na alkohol.

U situacijama kada posumnjaju da je vozač pod dejstvom narkotika i sami policajci dolaze u nezavidan položaj. Naime, kada uvide da nešto nije u redu sa vozačem, da nije sposoban normalno da se kreće, policajci ih testiraju na alkohol, a problem nastaje kada alko-test pokaže da nema alkohola u krvi.

Pošto Zakon omogućava policajcima da vozača isključe ukoliko sumnjaju da je u pitanju umor, policajci u nedostatku potrebnih sredstava, pribegavaju tome. Ovo je problem koji se nastavlja i na sudu, jer je teško dokazivo da je vozač bio pod uticajem narkotika.

Prema rečima predsednika Strukovnog udruženja policajaca “Dr Arčibald Rajs” Nenada Ljubišića ovi aparati su neophodni za normalan rad policajaca, a nabavku izgleda onemogućava nedostatak novca.

“Hteli to da priznamo ili ne, narkotici su sve prisutniji, mladi upravljaju vozilima i vikendom se vidi da nešto nije u redu sa vozačem, a onda na alko-testu se pokazuje da nema alkohola, znači da je pod dejstvom nečega. Mi sad nemamo ni statistiku koja nam govori koliko kakvih vozača učestvuje u saobraćaju, verovatno ih ima puno, ali je to teško dokazivo sad”, kaže naš sagovornik.

Građanima se nabavka ovih aparata obećava već 15 godina. U Srbiji su prvi put korišćeni 2009. godine upravo u Novom Sadu, za vreme Egzit festivala, kada je za tri noći otkriveno sedam vozača koji su bili pozitivni na narkotike. Posle toga novosadska Saobraćajna policija je ostala bez ovih aparata.

Aparati za narko-testiranje funkcionišu tako što se vozaču daje vrsta presovanog sunđera koji stavlja u usta i potrebno je da nanese određenu količinu pljuvačke. Kada je količina uzorka dovoljna, jedan deo sunđera poplavi. Tada se uzorak stavlja u aparat na analizu. Proces obrade traje najviše 15 minuta. Dužina analize zavisi i od količine uzorka, a aparat registruje ako je vozač konzumirao bilo koji narkotik.

Autor: 021