Početna Crna hronika Sedmorka koja je gajila kanabis u Veterniku i Vinči osuđena na ukupno...

Sedmorka koja je gajila kanabis u Veterniku i Vinči osuđena na ukupno 35 godina zatvora

0

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno osudio sedmočlanu grupu na kazne zatvora od po pet godina, zbog proizvodnje kanabisa u Veterniku i Vinči.

Osuđeni su Dalibor Ognjanović, Aleksandar Drefljak, Marko Mandić, Marko Miković, Dušan Jovčić, Janko Janičić i Aleksandar Jović za proizvodnju i trgovinu drogom, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Prvostepenom presudom su osuđeni samo Miković i Jovčić na pet godina zatvora, dok su Ognjanović i Jović osuđeni na tri meseca zatvora za posedovanje droge.
Takođe, prvostepenom presudom su Ognjanović, Drefljak, Mandić, Janičić i Jović bili oslobođeni optužbe da su kao organizovana kriminalna grupa proizvodili i prodavali drogu.

Apelacioni sud je preinačio tu odluku i sve pripadnike grupe osudio na po pet godina zatvora. Takođe, njima je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta, pa je od Jovčića oduzet biljni zasad koji se nalazio u 473 saksije i biljna materija zelene boje, kao i skoro tri kilograma sirovog kanabisa.

Prvostepenom presudom je Ognjanoviću i Joivću, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjena, odbijena optužba za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga te im je izrečena mera oduzimanja 2,84 grama kanabisa i ručno napravljena cigareta od kanabisa težine 0,24 grama.

Po nalaženju Apelacionog suda, u osuđujućem delu, dokazima je nesumnjivo utvrđeno postojanje dve improvizovane laboratorije koje su bile opremljene za nedozvoljenu proizvodnju kanabisa.

Takođe, pronađena količina kanabisa, po nalaženju Apelacionog suda, nedvosmisleno ukazuje da je njena proizvodnja vršena u cilju prodaje, kao i veza okrivljenih sa proizvodnjom droge utvrđena je dokazima koji su izvedeni i prikupljeni tokom postupka.

Ognjanović, Drefljak, Mandić, Miković, Jovčić, Jančić, Jović i Bojan Bojković prema kome je postupak razdvojen, terete se da su od 2014. godine do 2015. godine u Vinči, Veterniku i Jagodini u improvizovanim laboratorijama za uzgoj kanabisa u veštačkim uslovima, neovlašćeno proizvodili i držali radi prodaje kanabis.

Izvor: 021.rs, Tanjug
Foto: Pixabay