Početna Crna hronika Šest meseci uslovno za teške povrede: Napadnuti aktivista Vujić – Neću više...

Šest meseci uslovno za teške povrede: Napadnuti aktivista Vujić – Neću više da imam posla sa sudovima

0

I. R. (23) osuđen je na šest meseci uslovne kazne zatvora, s dve godine roka provere zbog napada na novosadskog aktivistu Milana Vujića, odluka je Osnovnog suda u Novom Sadu.

Suđenje je završeno ubrzo nakon otvaranja glavnog pretresa, a budući da je osumnjičeni priznao krivično delo počinjeno 9. avgusta prošle godine. Optužni predlog tužilaštvo je podnelo 17. marta ove godine.

Te večeri je I. R, koji inače poznaje Vujića iz detinjstva, napao ovog mladića na Bulevaru Evrope i naneo mu teške telesne povrede, što je i krivično delo za koje je uslovno osuđen. Vujić je usled teških povreda hitno bio operisan u Kliničkom centru Vojvodine.

Novosadski aktivista i student je ranije poručio da veruje da je motiv napada na njega iskazano mišljenje na Tviteru. Zbog celog slučaja, Vujić je pisao Evropskom parlamentu i skrenuo pažnju na politički motiv napada na njega. Kako je poručio, Srbija je postala zemlja u kojoj je izuzetno opasno kritikovati vlast, kao i političare i aktere njima bliske.

Sa njegovim slučajem je upoznat i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM. Zbog pretrpljenog nasilja održan je i protest ispred novosadskog suda, na kojem su prisutni poručili da ne žele da žive u društvu u kojem se ljudi prebijaju samo zato što iznose mišljenje koje se ne podudara sa onim vladajućim.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. Milan Vujić kaže da, uprkos mogućnosti žalbe, ne želi da nastavlja ovu priču.

“Ne želim da imam više posla sa srpskim sudovima, bar ne u ovom slučaju. Bukvalno ne želim da se bakćem ovim više”, navodi Vujić i dodaje da je visina izrečene uslovne kazne, u najmanju ruku, niska za ono što je preživeo.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen