Početna Crna hronika Šest i po godina zatvora za ubistvo na Novom naselju

Šest i po godina zatvora za ubistvo na Novom naselju

U novosadskom Višem sudu juče je, nakon odlaganja otvaranja glavnog pretresa prošlog meseca Lazaru Ristiću (22), okrivljenom da je u oktobru 2018. godine ubio nožem poznanika Stefana Stevanovića (24) na jednoj proslavi u iznajmljenom stanu na Novom naselju, prihvaćen sporazum o priznanju krivice po kojem je optuženi osuđen na šest i po godina zatvora.

Očekivalo se krajem prošlog meseca da optuženi iznese odbranu, kao i saslušanje sedmoro svedoka, ali tada Ristić nije priveden, kako saznajemo, usled ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Zbog toga je predsednica krivičnog veća, sudija Ivana Josifović odložila naredno ročište za jučerašnji datum. Okrivljeni je u pritvoru od 28. oktobra pretprošle godine, koji mu je produžen početkom ovog meseca, nakon operacije.

Podsetimo, ubistvo na novosadskom Novom naselju u ulici Braće Dronjak 13 počinjeno je 29. oktobra 2018. godine oko 11 sati. Kako smo pisali, policija je posle zločina lišila slobode osumnjičenog pod sumnjom da je, posle noćne žurke, u nedelju, sečivom usmrtio drugara Stefana Stevanovića, koji je podlegao, povredama bežeći u hodniku zgrade.

Prema nekim medijima, nesrećnom događaju je verovatno predhodio verbalni sukob između dvojice mladića u koji se umešao treći, u nameri da smiri situaciju, ali to zvanično nije potvrđeno.

Ekipa hitne pomoći je odmah po dojavi pokušala da oživi povređenog na stepeništu zgrade, gde je zatečen, ali je on, ipak, preminuo na licu mesta.

Po jednoj nezvaničnoj verziji, dvojica mladića, aktera tragičnog događaja, bila su na provodu kod treće osobe u iznajmljenom stanu i iznenada je izbio sukob. Neko je, navodno, u jednom trenutku čuo samo vrisak „baci nož“!

Nije isključeno da je tragediji kumovao alkohol kombinovan s opijatima.

Kako smo pisali, komšija nam je rekao, nakon kobnog događaja, da je bila žurka i verovatno neka svađa na osmom spratu, uz napomenu da je ona osigurana video-nadzorom spolja i u liftovima.

„Ja sam na etaži ispod, ali ništa nisam čuo pre sirena policije oko podneva. Govorilo se, da su neki mladići s Detelinare iznajmili stan na dan. Inače, zgrada ima 14 spratova, nalazi se prekoputa obdaništa i osnovne škole i spada u najmirnije u kvartu“, dodao je on.

“Čuo sam da je čovek koji ima stan na osmom spratu izdao stan na jedan dan. Po svemu sudeći, neka deca su ga iznajmila,” rekao nam je tada čovek iz najbližeg komšiluka.

Kako je dodao, nije mu jasno zašto je tako krenulo naopako, zaključio je.

Izgleda da su se dvojica mladića zakačila i pri tome jedan zadobio ubod nožem u predelu srca. Navodno, povređeni je bežao dole i pao na četvrtom spratu u lokvi krvi, a potom ga je napadač pristigao i zadao mu nožem još nekoliko udaraca. Potom je, ostavivši žrtvu, pokušao da se skloni na vrhu zgrade, gde se zaglavio kod nekih rešetaka, odakle nije mogao da pobegne i policija ga je tu lišila slobode.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay