Početna Crna hronika Slovački finansijski prevarant deportovan iz Novog Sada

Slovački finansijski prevarant deportovan iz Novog Sada

frantisek_matik1

Najveći slovački milionski prevarant František Matik, kome se pripisuje da je opljačkao narod u svojoj državi za oko pola milijarde evra, a koji se krio u Novom Sadu, deportovan je iz ekstradicionog pritvora u otadžbinu avionom slovačke vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, srpski ministar pravde je 19. januara ove godine potpisao odluku o Matekovoj ekstradiciji i on je posle tri dana avionom prebačen u Slovačku.

“Slovački gazda Jezda”, kako su ga prozvali u našoj zemlji, pre godinu dana je uhapšen u Novom Sadu po Interpolovoj poternici.

Navodno, on se krio u Srbiji pod imenom Branišek Fero, a tereti se da je varao ljude (njih više od 170.000) po sličnom piramdialnom receptu kao Dafina i Gazda Jezda. U Slovačkoj je u odsustvu osuđen na 11 i po godina zatvora.

Kao njegovi saučesnici se spominju Vladimir F. i Marijan S, s kojima je 1997. godine osnovao preduzeća u kojima je građanima obećavao velike zarade, a zatim ih zatvorio i nestao. Tu dvojicu je hrvatska policija uhapsila 2002. godine i deportovala u Slovačku. Prvi je odslužio kaznu, a drugi je preminuo.

Nije isključeno da je tako zarađen novac František Matik investirao u inostranstvu, a deo i u Srbiji. On je ovde pokrenuo privatni biznis i živeo nevenačano sa svojom zemljakinjom u stanu u Ulici Branimira Ćosića kod Sajma, gde je i uhapšen 28. januara prošle godine. Imao je stan i na Adicama.

Izvor: Dnevnik
Foto: MUP, N.Mihajlović