Početna Crna hronika Smanjena kazna novosadskom lekaru za pokušaj obljube devojčice

Smanjena kazna novosadskom lekaru za pokušaj obljube devojčice

0

Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je presudu novosadskog Višeg suda kojom je Š. T. (69) iz Novog Sada oglašen krivim da je izvršio produženo krivično delo obljuba sa detetom u pokušaju u periodu od dve godine i prvostepeno osuđen na deset godina zatvora.

“Apelacioni sud u Novom Sadu je, odlučujući o žalbama, preinačio presudu Višeg suda u Novom Sadu od 8. jula 2022. godine, tako što je okrivljenog Š. T. oglasio krivim zbog produženog krivičnog dela obljuba sa detetom u pokušaju iz člana 180 stav 1 u vezi člana 30 i člana 61 KZ i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, u koju se uračunava i vreme provedeno u pritvoru”, potvrđeno je u novosadskoj apelaciji.

Naime, u ponovljenom krivičnom postupku, pred sudskim većem kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović, saslušana je maloletna oštećena, te je sud utvrdio nove činjenice koje nisu bile poznate ranije, a koje je sud cenio kao otežavajuće okolnosti. Tokom krivičnog postupka, zamenik Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu ostao je kod pravne kvalifikacije iz optužnice od 1. septembra 2020. godine, kojom se okrivljeni tereti za krivično delo obljuba sa detetom u pokušaju.

Imajući navedeno u vidu, kao i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog, sud je penzionisanom doktoru sudske medicine izrekao kaznu zatvora u trajanju od deset godina, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Maloletnoj oštećenoj je dosuđena naknada nematerijalne štete za nanete duševne bolove zbog povrede ljudskog dostojanstva u iznosu od 500.000 dinara, imajući u vidu novoutvrđene činjenice na osnovu kojih je sud cenio da njeni duševni bolovi zavređuju veći iznos naknade.

Podsetimo, prethodno je Š. T. krajem juna 2021. oglašen krivim i prvestepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora jer je u periodu od marta 2018. do februara 2020. godine, prema maloletnoj oštećenoj, rođenoj 2008. godine, počinio produženo krivično delo pokušaj obljube sa detetom. Međutim, Apelacioni sud je tu presudu ukinuo i naložio da se sasluša devojčica, što je učinjeno u ponovljenom postupku, kada je osuđen na deset godina zatvora.

Novosadski lekar sudske medicine uhapšen je 5. marta 2020. godine pod sumnjom da je primoravao tada dvanaestogodišnjakinju da ga neprimereno dodiruje po intimnim delovima tela, a zauzvrat joj je davao novac. Lisice su mu stavljene 5. marta 2020. uveče, u naselju Lipov gaj, kod Veternika, gde je i živeo, a prilikom pretresa njegovog stana i vikendice na Ribarskom ostrvu policija je oduzela mobilni telefon, tablet i računar da bi se utvrdio sadržaj u njima.

Za nemili događaj se saznalo iz dnevnika koji je vodila devojčica, a koji je zaboravila u školi. Po nezvaničnim saznanjima, ona je, između ostalog, napisala da ide kod jednog starijeg čike, koji joj govori da ga dodiruje i da joj zauzvrat daje novac. Dnevnik je u školi koju pohađa devojčica slučajno pronašla drugarica, koja je iz radoznalosti pročitala nekoliko strana, i tako se sve otkrilo. Slučaj seksualnog zlostavljanja dvanaestogodišnjakinje policiji je prijavio Centar za socijalni rad u Novom Sadu, čiji su stručnjaci obavili razgovor s devojčicom.

Već bio osuđivan

Penzionisani lekar Š. T. je nekada bio i sudski veštak, a 2009. godine je u Osnovnom sudu u Novom Sadu bio osuđen na godinu zatvora, uslovno na pet godina, zbog nedozvoljenih polnih radnji. Po toj presudi, njemu je bilo zabranjeno da se bavi lekarskim pozivom pet godina.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Nikolić
Foto: Pixabay