Početna Crna hronika Stranci istog dana neovlašćeno ušli u vojne objekte u Petrovaradinu i na...

Stranci istog dana neovlašćeno ušli u vojne objekte u Petrovaradinu i na Fruškoj gori

0

Vojna policija je za svega dva dana privela osmoro stranih državljana zbog neovlašćenog ulaska i snimanja vojnih objekata, potvrđeno je “Novostima” u vrhu bezbednosnih struktura Srbije.

Grupa od dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšena je u nedelju u Beogradu zbog snimanja objekata Generalštaba dronom. Istog dana u vojnom skladištu na Fruškoj gori uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem. Svega dvadesetak kilometara dalje, nadomak Novog Sada, vojni policajci priveli su par iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu “Patrovaradin”.

Državljani SAD i Ukrajine, privedeni u Beogradu, izjavili su da su podigli dron zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja. Četvoro privedenih su vojnim istražnim organima ispričali da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu. U Beograd, gde su nameravali da snime materijal za film, stigli su svega jedan dan pre privođenja.

 Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije. Pomoću ovog uređaja, oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalja zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi. Slučaj snimanja vojnog objekta dronom preuzelo je tužilaštvo, koje će sprovesti dalju istragu i utvrditi da li je reč o nesmotrenom postupku ili pak o nekoj vrsti špijunaže – kaže sagovornik “Novosti” iz vrha službi bezbednosti.

Privedeni stranci između ostalog su ispričali da su pre Srbije bili u Ukrajini, gde su kamerom takođe beležili posledice ratnih dejstava. Senku na njihov iskaz, kako prenosi sagovornik beogradskog lista, bacila je činjenica da u Ukrajini nije bilo intervencija američke vojske. Dodatnu sumnju u njihovu verziju unelo je saznanje da su obe Ukrajinke poreklom iz Luganska, oblasti na krajnjem istoku ove zemlje gde godinama traju ratna dejstva.

– U Vrdniku je priveden par naturalizovanih Italijana, članova međunarodne organizacije “Lekari bez granica”. Muškarac je rođen u Avganistanu, dok je njegova supruga rođena u Velikoj Britaniji. Oni su ušli u skladište Vojske Srbije u kome se čuvaju municija, ubojna sredstva i gorivo – navodi isti neimenovani sagovornik i dodaje da stranci kod sebe nisu imali ništa od naoružanja, opreme niti tehnike za snimanje. Otvoreno je pitanje šta su oni tražili u vojnom objektu: pristup civilima je najstrože zabranjen, o čemu postoje jasna upozorenja.

Slučajno ili ne, gotovo istovremeno se par španskih državljana našao u krugu kasarne “Petrovaradin”. Ovaj objekat vojska više ne koristi, ali je i dalje pod vojnim obezbeđenjem. Odmah po njihovom ulasku u kasarnu alarmirana je straža, koja je Špance zadržala i pozvala Vojnu policiju.

Da je Vojna policija za nepuna dva dana privela osmoro stranaca nadomak i u krugu vojnih objekata, potvrdio je u ponedeljak i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Nadležne službe rade na rasvetljavanju svih ovih događaja, i kada budemo doneli odgovarajuće zaključke, obavestićemo javnost. Ne želim ovome da pridajem veći značaj, ali moram da kažem da ne verujem u slučajnost. Ovako veliki broj stranih državljana i ovako veliki broj upada ili pokušaja ulaska u prostore koje kontroliše Vojska odavno nije zabeležen – rekao je ministar.

Prema Vulinovim rečima, građani mogu da budu mirni i da svojoj vojsci poklone puno poverenje. Svi njeni organi budni su, efikasno rade i vode računa o bezbednosti kako vojnih objekata tako i građana.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay