Početna Crna hronika Suđenje Radoslavu Cvijoviću, “novosadskom Eskobaru”, počinje sledeće nedelje

Suđenje Radoslavu Cvijoviću, “novosadskom Eskobaru”, počinje sledeće nedelje

Radoslavu Cvijoviću, koga mediji nazivaju “novosadski Eskobar”, sledeće sedmice će početi suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu povodom optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain.

Pored Cvijovića, na optuženičkoj klupi, u četvrtak, 12. septembra, naći će se i njegov zet Slavko Pavlov.

Oni su uhapšeni u porodičnoj kući na uglu Trga 27. marta i Ulice cara Dušana, u novembru 2017. godine, kada je istovremeno u Češkoj uhapšen i drugi deo pripadnika ove grupe, među kojima je Cvijovićev sin.

Kako je, nakon njihovog hapšenja, saopštila policija, Radoslav Cvijović se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu koja je u dužem vremenskom periodu nabavljala i prodavala kokain na teritoriji Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke i Češke i prodavala ga i u drugim evropskim zemljama.

U Češkoj su na primopredaji četiri kilograma kokaina uhapšeni Branislav Cvijović, Josip Capik, koji živi i radi u Mađarskoj i Branislav Bikić, za koga se sumnja da je zadužen za distribuciju kokaina na češkom tržištu. Njima je već okončano suđenje u toj zemlji. Cvijović je osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i 110.500 evra novčane kazne, Capik na osam i po godina zatvora i 4.000 evra, a Bikić na šest godina zatvora i 11.500 evra novčane kazne.

Oni su osuđeni uz iste dokaze koji bi trebalo da se koriste i u procesu pred beogradskim sudom, u kojem se Cvijović i Pavlov terete za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela.

Posle višemesečne akcije koju je srpsko tužilaštvo vodilo uz pomoć Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i kolega iz Češke, u koju su se uključili inspektori SBPOK-a, otkriveno je da je ova organizovana kriminalna grupa kokain unosila preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju do dva meseca pred hapšenje. Nakon toga su transport preusmerili na Češku i Mađarsku, jer je kokain u Italiji jeftiniji i kilogram košta oko 27.000 evra, a u Češkoj 40.000.

Sa fotografija koje je objavio MUP, vidi se da je grupa u Češkoj uhapšena na otvorenom putu, dok je u Novom Sadu, pored hapšenja u vili kod Medicinske škole, jedan od pripadnika ove kriminalne grupe uhapšen nakon što mu je presretnut automobil na Novom naselju na Bulevaru kneza Miloša.

Radoslav Cvijović je pominjan u medijima 2009. godine kada je hapšen u akciji “Morava”, a policija ga je tada označila kao “jednog od jačih dilera na području Novog Sada”.

Izvor: Tanjug/021
Foto: Ilustracija/Pixabay