Početna Crna hronika Sveštenik iz Sremskih Karlovaca proneverio skoro sto hiljada evra

Sveštenik iz Sremskih Karlovaca proneverio skoro sto hiljada evra

Sveštenik Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca M. P. osuđen je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od sto hiljada dinara zbog pronevere skoro sto hiljada evra, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Okrivljenom je i zabranjeno vršenje delatnosti blagajnika u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Okrivljeni M. P. je u periodu od februara 2018. godine do avgusta 2018. godine kao sveštenik Eparhije sremske, obavljajući poslove blagajnika, iz kase blagajne Eparhije sukcesivno uzimao novac koji mu je poveren na radu u ukupnom iznosu od 98.500 evra.

Taj novac je, potom, u nameri prikrivanja nezakonitog porekla imovine, uplaćivao na račun supruge i predavao supruzi koja je uplaćivala na svoj račun, sa kog su plaćane rate za kupovinu stana u Beogradu, kupljenog na ime supruge, pribavivši na taj način protvipravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od 98.500 evra, u kom iznosu je za oštećenu Eparhiju Sremsku iz Sremskih Karlovaca nastupila imovinska šteta.

M. P. je zbog pronevere uhapšen krajem 2018. godine.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay