Početna Crna hronika Sveštenik iz Sremskih Karlovaca proneverio skoro sto hiljada evra

Sveštenik iz Sremskih Karlovaca proneverio skoro sto hiljada evra

0

Sveštenik Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca M. P. osuđen je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od sto hiljada dinara zbog pronevere skoro sto hiljada evra, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Okrivljenom je i zabranjeno vršenje delatnosti blagajnika u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti, s tim da se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Okrivljeni M. P. je u periodu od februara 2018. godine do avgusta 2018. godine kao sveštenik Eparhije sremske, obavljajući poslove blagajnika, iz kase blagajne Eparhije sukcesivno uzimao novac koji mu je poveren na radu u ukupnom iznosu od 98.500 evra.

Taj novac je, potom, u nameri prikrivanja nezakonitog porekla imovine, uplaćivao na račun supruge i predavao supruzi koja je uplaćivala na svoj račun, sa kog su plaćane rate za kupovinu stana u Beogradu, kupljenog na ime supruge, pribavivši na taj način protvipravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od 98.500 evra, u kom iznosu je za oštećenu Eparhiju Sremsku iz Sremskih Karlovaca nastupila imovinska šteta.

M. P. je zbog pronevere uhapšen krajem 2018. godine.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay