Početna Crna hronika Tužilac kažnjen zbog vraćanja vile i “audija” novosadskom kriminalcu

Tužilac kažnjen zbog vraćanja vile i “audija” novosadskom kriminalcu

0

srpska-policija-1351433644-2241751

Nadležna tužilaštva pokrenula su postupke protiv trojice tužilaca koji su “zaboravili” da traže oduzimanje imovine osuđenim kriminalcima. Kako je “Blicu” potvrđeno u Republičkom javnom tužilaštvu, Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca protiv zamenika tužioca koji nije podneo zahtev za trajno oduzimanje imovine Novosađaninu Tiboru Vinkleru, osuđenom na dve i po godine zatvora zbog pranja novca. Ovaj tužilac, čije ime nije želela da otkrije nijedna tužilačka institucija, omogućio je tako Vinkleru povraćaj vile u Novom Sadu i “audija A6” koji su mu bili privremeno oduzeti kao imovina stečena kriminalom.

Prema Zakonu o oduzimanju imovine, zamenici tužioca su u obavezi da nakon tri meseca od pravosnažne presude podnesu zahtev za trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom, što se u slučaju Vinklera nije dogodilo.

Vinkler je uhapšen u policijskoj akciji “Šetač”, kao član grupe koja je osnivala preduzeća koja se nisu bavila ni sa čim osim što su sačinjavala i overavala lažnu poslovnu dokumentaciju. Na osnovu te dokumentacije uzimane su žiralne uplate od preko 500 preduzeća, a potom je podizana gotovina i vraćana uplatiocima bez plaćanja poreza državi. Ova grupa je tim preduzećima naplaćivala proviziju od 10 odsto za pranje novca.

Na odgovornost su pozvani i “zaboravni” tužioci iz Niša i Loznice. U RJT kažu da je protiv zamenika tužioca Višeg tužilaštva u Nišu, zbog čijeg je zakasnelog zahteva vraćen stan od 48 kvadrata osuđenom narko-dileru Ivanu Ristiću, postupak već okončan. Protiv ovog tužioca disciplinska prijava je podneta prošle godine. Nakon toga je pokrenut i postupak koji je pravosnažno okončan u maju ove godine, a na osnovu kojeg je tužilac kažnjen umanjenjem plate za deset odsto u periodu od četiri meseca.

Treći slučaj “zaboravnog” zamenika tužioca iz Loznice, koji je tek nakon isteka zakonskog roka predao zahtev za oduzimanje imovine Nebojši Rakočeviću, osuđenom zbog utaje poreza, i dalje je u fazi provere koju je naložilo RJT. Rakočeviću je zbog toga vraćen stan u Novom sadu površine 101 kvadrata.

RJT je zbog ovog slučaja dalo nalog Višem tužilaštvu u Šapcu da pribavi sve spise predmeta vezana za ovaj slučaj, nakon čega će biti poznato da li će i ovaj tužilac biti disciplinski gonjen.

Autor: Blic