Početna Crna hronika U Novom Sadu povećan broj samoubistava

U Novom Sadu povećan broj samoubistava

samoubistvo

Dve osobe poginule su u utorak nakon pada sa zgrade, čime je nastavljena serija samoubistava u Novom Sadu koja traje poslednjih dana.
Naime, kako 021.rs saznaje, poslednjih dana se beleže skoro svakodnevna samoubistva, od kojih su neka bila i na javnih mestima, u šta spadaju i skokovi sa zgrada.
Tako su u utorak oko 15.15 sati, lekari Hitne pomoći intervenisali u Ulici Veselina Masleše 118 na Novoj Detelinari, međutim mogli su samo da konstatuju smrt starije žene koja je preminula nakon pada sa zgrade. Nekoliko sati kasnije, oko 22.30h, na Bulevaru cara Lazara ispred broja 81, preminuo je mladić, takođe nakon pada sa zgrade. Hitna pomoć je i u ovom slučaju samo mogla da konstatuje smrt.
Za 021 je nezvanično u policiji potvrđeno da je prethodnih dana bilo još samoubistava, od kojih su neka bila na javnim mestima. Tako je na prošle srede oko 10 časova na Bulevaru Jovana Dučića 27 na Novom naselju Hitna pomoć intervenisla jer je 44-godišnja žena teško povređena nakon pada sa zgrade. Ona je, i pored reanimacije, preminula na putu do bolnice. Istog dana, oko 11.30 časova, na autoputu Novi Sad-Subotica, kod naplatne rampe, žena srednjih godina zatečena je u automobilu bez znakova života.
Nezvanične informacije koje je 021 dobio govore da se poslednjih nedelja desio neuobičajeno velik broj samoubistava u Novom Sadu, daleko više iznad statističkog proseka. Volonterka Centra za prevenciju samoubistva “Srce” Milena Jerkov kaže da višegodišnja statistika govori da se na području Novog Sada dogodi i oko 300 samoubistava godišnje, tako da se na osnovu podataka u proteklim danima može govoriti o povećanom broju samoubistava.
Ona dodaje da mediji moraju pažljivo izveštavati o samoubistvima koja se dešavaju na javnim mestima.
– Svaka osoba ima svoje lične razloge da izvrši samoubistvo i svako samoubistvo je jedinstveno po patnji koju osoba oseća i načinu na koji želi da ga reši. Ono što može da se dogodi je tzv. “verterov efekat”, odnosno činjenica da ako se samoubistva javno vide i ako se o njima izveštava u medijima, ljudi koji možda u tom momentu razmišljaju o samoubistvu, počine samoubistvo na isti način kao što je viđeno – kaže Milena Jerkov za 021.
Ona savetuje Novosađanima da ukoliko imaju ikakve sumnje da im se neko blizak nalazi u stanju koje može voditi ka samoubistvu, kontaktiraju Centar kako bi pomogli u prevenciji. Telefon u centru “Srce” je 0800/300-303, poziv je besplatan.

Autor i foto: 021.rs