Početna Crna hronika U Novom Sadu sve više šverca droge

U Novom Sadu sve više šverca droge

heroin Dobar deo narkotika na putevima sa Istoka na Zapad, dok prolaze Srbijom, otkrije novosadska policija, presecajući lanac krijumčarenja.
Za prvih šest meseci operativci su zaplenili oko 85 kilograma razne droge, a najviše skanka i marihuane. Samo za četiri dana nedavno završenog festivala “Egzit”, otkriveno je više od 12 kilograma raznih narkotika, što je dosadašnji rekord. Od početka godine bilo je 368 zaplena droge, što je za oko 40 odsto više nego lane, kada su zabeležene 242 zaplene.
“Za prvih šest meseci otkrili smo 461 krivično delo u vezi sa drogom, a u prošloj godini 264 takva slučaja”, kaže Goran Radonjić, šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, napominjući da otkrivanje ovih krivičnih dela zahteva višemesečni naporan rad, kako bi se prikupilo dovoljno materijalnih dokaza i izgrednici priveli pravdi.
Uprkos nedovoljnom broju operativaca, s obzirom na to da se PU Novi Sad pokriva veliko područje Južnobačkog okruga, navedeni šestomesečni rezultati su značajni i vredni pažnje. Novosadski operativci često su uključeni u akcije, o čemu svedoči hapšenje dvojice dilera, jednog na beogradskom aerodromu, a drugog u Frankfurtu, zatim hapšenje Bačkopalančanina u Beču, zbog laboratorije za proizvodnju narkotika.
“Putevi droge su poznati, heroin do nas stiže iz Avganistana preko Turske i Bugarske, manje količine ostaju ovde, a veće završavaju na Kosovu i Metohiji, gde je kontrola slabija. Iz Albanije dolazi skank. Marihuana stiže sa različitih strana, dok se iz Južne Amerike tranzitom preko zapadno-evropskih zemalja doprema kokain”, objašnjava Radonjić.
Za nelegalnu trgovinu drogom propisane kazne su od tri do 12 godina zatvora. Retki su, međutim, oni kojima se izrekne maksimalna sankcija, pa se brzo nađu na slobodi i vraćaju starom poslu. Zbog toga, ali i činjenice da su mnogi zatvore napustili posle zahteva za amnestiju, među dilerima je sve više povratnika.
Na području Vršca, u blizini graničnog prelaza Vatin, novembra prošle godine, zaplenom šest kilograma heroina, presečen je krijumčarski lanac ovog narkotika čiji je transport iz Turske preko Velikog Trnovca za Rumuniju, organizovao Novosađanin.
Od svih narkotika, marihuana se najviše koristi, a zavisno od toga da li je “domaća” ili strana, gram košta od 500 do 1.000 dinara. Sintetičkom “skanku” cena je hiljadu dinara, dok je gram heroina oko 20 evra. Najskuplji je kokain, čiji gram se plaća od 50 do 100 evra.
Operativci novosadske policije su 10. januara na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin, u specijalno napravljenim bunkerima u kamionu, otkrili više od 60 kilograma “skanka”. Krajem marta, u Novom Sadu je zaplenjeno tri i po kilograma različitih narkotika, a krivične prijave su podnete protiv pet osoba.
Autor:021