Početna Crna hronika U Okružnom zatvoru na Klisi nedostaje čuvara

U Okružnom zatvoru na Klisi nedostaje čuvara

zatvor_002

U Okružnom zatvoru na Klisi nedostaje polovina čuvara, pa tako na jednog pripadnika Službe za obezbeđenje u proseku dolazi oko 8 zatvorenika.
Nakon prošlogodišnje posete Okružnom zavodu, Nacionalni mehanizam za prevenciju torture izdao je 47 preporuka za uklanjanje utvrđenih nedostataka. Sada je konstatovano da je Okružni zatvor preduzeo određene mere za implementaciju preporuka, ali da ne može to da sprovede do kraja jer nema dovoljan broj zaposlenih, odnosno ima samo 39 odsto od potrebnog.

Okružni zavod prema važećoj sistematizaciji treba da ima 214 radnih mesta, a trenutno je zaposleno samo 130 lica, i to 101 na neodređeno i 29 na određeno vreme koji su zaduženi za čuvanje i brigu za oko 500-600 lica lišenih slobode. U službi za obezbeđenje od predviđenih 150 radnih mesta, popunjeno je svega 73, dok su u Službi za opšte poslove zaposlena samo dva pravnika, tako da na jednog dolazi od 250 do 300 zatvorenika.

U Zdravstvenoj službi Okružnog zatvora, pored načelnika, rade još dva lekara na određeno vreme, kojima se ugovor o radu produžava na svakih šest meseci. U Službi za tretman ukupno je zaposleno 16 radnika, od kojih je 9 službenika tretmana na određeno vreme.

Meru pritvora izdržavaju lica iz 9 opština, tako da je preopterećenost pritvorske jedinice i dalje prisutna. Zvaničan kapacitet pritvorske jedinice je 140 mesta, a u trenutku posete Nacionalnog tima u pritvoru je bilo 159 pritvorenika. Međutim, u upravi zatvora navodw da je ovakva situacija čak i povoljna s obzirom da je ranije u pritvoru bilo i po 300 pritvorrenika i da su neki morali da spavaju i na podu.

U Okružnom zavodu su Nacionalnom timu objasnili da, uprkos preporuci, nema uslova da se obezbedi da pritvorenici jedan deo dana provode van prostorije-spavaonice u zajedničkoj prostoriji. Pre svega, za to ne postoje tehnički uslovi da se takva prostorija obezbedi, a pored toga otežavajuća okolnost je i činjenica da je određeni broj pritvorenika u saizvršilaštvu. Okružni zatvor nije mogao da postupi po ovoj preporuci zbog velikog broja osuđenih lica, ali je obezbedio da svaka soba ima televizor i DVD, a preko kantine omogućena je i kupovina priključaka za digitalizaciju.

Kontrola je pokazala i da je poboljšana higijena kako prostorija tako i samih zatvorenika, delimično su obezbeđeni frižideri u zajedničkim prsotorijama osuđenika i u toku je sprovođenje poboljšanja sistema video-nadzora. Prema navodima Službe za obezbeđenje, Okružni zatvor je ove godine od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija potraživao 2.800.000 , ali je dobio samo 510.000 dinara.

Prošle godine je takođe konstatovano da je u Okružnom zatvoru mali broj osuđenih radno angažovan, te je preporučeno da se zaposli veći broj zatvorenika. Okružni zatvor je delimično usvojio ovu preporuku pa sada broj radno angažovanih zatvorenika uvećan na 93. Osuđenici uglavnom rade u proizvodnji ili na betonjerci, ali neki od njih rade poslove u kuhinji, kotlarnici, auto-garaži i na zatvorskoj ekonomiji.

Okružnom zatvoru je ranije preporučeno da lični pretres posetilaca treba da se obavlja u skladu sa propisima, na način kojim se poštuje lično dostojanstvo i čuvaju lične stvari posetioca, imajući u vidu praksu da se posetioci pretresaju do golog. Međutim, Okružni zatvor je delimično postupio po preporuci jer je ovakav način pretresa nastavljen uz opravdanje zatvorske uprave da je to jedini način da se spreči unošenje nedozvoljenih supstanci i predmeta. Naveden je i pozitivan primer da se pretresi do golog ne vrše ukoliko je reč o tzv. porodičnoj poseti, kao što je poseta supružnika i dece, koja se obavlja u posebnoj prostoriji.

Autor i foto: Dnevnik