Početna Crna hronika U ponedeljak presuda za udes kod Merkatora

U ponedeljak presuda za udes kod Merkatora

0

iiiSuđenje Despotu Vraniću optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće kod Merkatora u kojoj je u junu prošle godine poginulo troje mladih održano je u četvrtak, a izricanje presude zakazano je za ponedeljak.
Vranić je pred sudom izjavio da je pre nesreće tog dana bio kod dede u Irigu i pomagao mu u sređivanju bašte, kao i da od doručka ništa nije jeo. Tvrdio je da je bio sam i da je pred polazak u Novi Sad popio samo šolju čaja.
Međutim, njegov deda je na sudu ispričao da je Despot kod njega na dan nesreće bio sa društvom od tri ili četiri mladića, da su jeli i da misli da su verovatno pili sok.
Optuženi je rekao da ga je u toku noći probudio poziv da mora da se vrati u Novi Sad.
– Vozio sam automobil “audi A-8 automatik” poznanika M. M. iz Iriga brzinom većom od dozvoljene, od 60 do 90 kilometara na sat, ali ne onom koja mi se pripisuje. On je bio povređen u tuči i zbrinut u Kliničkom centru Vojvodine, a vozilo mu je trebalo da koristi da izađe iz bolnice. Mislili smo, možda je trebalo da mu damo krv. Na putu od Iriga preko Iriškog venca nije bilo vozila, a kada sam bio na Mostu slobode video sam da imam “zeleni talas”. Prošao sam prvu raskrsnicu, kad sam ulazio u drugu, na zeleno, video sam da na Bulevaru cara Lazara polagano kreće vozilo na njegovo crveno svetlo. Pomislio sam da ću se provući ako dodam gas i prođem pre njega, ali nije uspelo – naveo je Vranić.
– Posle stravičnog sudara, na trenutak sam izgubio svest, ali brzo sam se povratio. Flaša rakije koju je deda po meni poslao tati skotrljala se do papučica za gas i kočnicu. Usta su mi se osušila, osećao sam strašnu žeđ. Nagnuo sam flašu i popio trećinu litre, dok nisam osetio da je to alkohol – kazao je Vranić.
Po mišenju veštaka, Vranić je vozio brzinom od oko 177 kilometara na sat, a izmereno je da je tom prilikom imao 1,47 promila alkohola u krvi.
Suđenje je na kratko bilo prekinuto zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi u sudu.
Podsetimo da je Vranić na pripremnom ročištu izjavio da se ne oseća krivim za tragični udes, koji se dogodio 8. juna prošle godine u 2:06 posle ponoći na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara.
Više javno tužilaštvo optužilo je 21-godišnjeg Vranića za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je zakonom predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora. On je i dalje u pritvoru.
U saobraćajnoj nesreći poginuli su Milica Ležimirac, Vladica Matović i Aleksandar Marić. Njih troje su se te večeri “golfom” vraćali sa proslave godišnjice mature. Svi su poginuli na licu mesta. Prema saznanjima istrage, Vranić je vozio brzinom od oko 160 kilometara na sat, a izmereno je da je tom prilikom imao 1,17 promila alkohola u krvi, dok je naknadno u bolnici utvrđeno da ima 1,3 promila.