Početna Crna hronika U školi u Šajkašu formiran tim za krizne intervencije

U školi u Šajkašu formiran tim za krizne intervencije

School_blackboard

Do sada nije detektovano prisustvo bilo kojeg hemijskog agensa u prostorijama škole u Šajkašu, a isključena je i mogućnost trovanja hranom, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U školi su postavljeni instrumenti za detektovanje hemijskih supstanci, a u saradnji sa policijom i lokalnom samoupravom angažovano je obezbeđenje škole, piše u saopštenju. Navodi se i da je direktorka Mirjana Nikolić Mušicki jutros “pokrenula interni postupak prikupljanja informacija i izjava zaposlenih”, a u školi je formiran i tim za krizne intervencije.

Tokom noći u Dečijoj bolnici pregledano je još šestoro dece iz Šajkaša, tako da je ukupno 44 učenika osnovne škole iz tog mesta prijavilo neke od simptoma trovanja. Portparol bolnice Dušan Vuković kaže za 021.rs da je od šestoro dece koja su sinoć primljena, troje zadržano, pa se ukupno 20 učenika trenutno nalazi u bolnici.

– Svi su u opštem dobrom stanju. Kod njih su prethodno bili prisutni simptomi kao što je zamućenje vida i ubrzano, plitko disanje. Čekamo rezultate toksikoloških analiza, kako bi se utvrdili uzroci – navodi Vuković. On je naveo da je Zavodu za sudsku medicinu potrebno do 48 sati od uzimanja uzorka da saopšti rezultate toksikoloških analiza.

“Pretpostavlja se da se radi o respiratornom uzroku, da su nešto udahnuli, ali šta je izazvalo intoksikaciju ne može se znati dok se sa Sudske medicine ne dobiju toksikološke analize”, kazao je direktor bolnice Slobodan Grebeldinger.

Učenike je obišla i pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović, koja je nakon posete poručila da “deca pričaju, da su nasmejana, te da se nijedno dete ne žali na tegobe”. “Rekli su da su ih imali, to su bile lagane opstrukcije disanja i da su osetili neki miris”, rekla je Kopitović i dodala da u ovom slučaju svi nadležni organi treba da rade svoj posao.

Nakon što je deci pozlilo, nastava je prekinuta i tako će biti do daljeg, dok se ne utvrdi šta se desilo. U školi su isključili mogućnost da su se deca otrovala hranom, jer ne jedu zajedničku užinu. Ekipe Srbijagasa su proverile instalacije i utvrdile da nije došlo do curenja gasa.

Izvor: 021
Foto: