Početna Crna hronika Udruženje iz Novog Sada podržava lustraciju u MUP-u

Udruženje iz Novog Sada podržava lustraciju u MUP-u

policija-crna-gora

Strukovno udruženje policije “Dr Arčibald Rajs” sa sedištem u Novom Sadu, uputilo je danas otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću u kome mu pruža podršku za najavljenu reformu policije i lustraciju određenih kadrova na svim nivoima.
U pismu se navodi da su pomenute reforme i lustracija neophodne i da je to udruženja povodom tih pitanja i ranije zauzimalo nedvosmislen stav.

Svesni smo da je Vlada Republike Srbije prinuđena na neke ekstremne mere kao što su otpuštanja državnih službenika uzimajući u obzir deficit i ekonomsko stanje naše zemlje, ali smo takođe stava da se treba štedeti na svim organizacionim nivoima prema sopstvenim mogućnostima bez dovođenja u pitanje efikasno i efektivno izvršavanje postavljenih i nametnutih zadataka“, kaže se u otvorenom pismu.

Iz Strukovnog udruženja policije ističu da je, uzimajući u obzir prirodu policijskog posla, nedopustivo da se neki policijski službenik krije iza policijske značke, a da ujedno vrši krivična dela, posebno sa motivom koristoljublja i naglašavaju da se nekada poštovana profesija policajca sada medijski konstantno satanizuje i služi za satiru i šegu.

Na Vas kao ministra unutrašnjih poslova pao je teret da vratite poverenje građana u policiju i u njenu instituciju, da nagradite stručne, vredne i poštene policajce sa jedne strane i da kaznite na adekvatan način one koji su otišli u drugu krajnost“, ističe se u pismu i dodaje da onima koji su se ogrešili o zakon nije mesto u policiji, te da svako treba da snosi odgovornost za svoje postupke i za dela koja je počinio.

Strukovno udruženje policije ukazuje da, ipak, sa dužnom pažnjom i temeljnošću treba nepristrasno i pravedno razmotriti svaki slučaj ponaosob i doneti jasne i primenjive kriterijume i stavove prilikom lustracije određenih kadrova.

Posmatrajući proces racionalizacije na individualnom nivou službenika na koga se ista odnosi, u Strukovnom udruženju smatraju da je jasno da takav proces nije prijatan, da se doživljava lično i da predstavlja karijerni sunovrat, ali i postavljaju pitanje šta je mislio taj policijski službenik kada je vršio krivična dela.

Krajnje je vreme da se „odvoji kukolj od žita” i da se vredni, radni, stručni, profesionalni i moralni policijski službenici kojih nema mali broj glorifikuju i da se konačno uspostavi pravi sistem vrednosti koji je decenijama desetkovan“, stoji na kraju otvorenog pisma koje je potpisao predsednik tog udruženja Nenad Ljubišić, uz konstataciju da ministar Stefanović ima punu podršku Strukovnog udruženja policije.

Autor: Tanjug