Početna Crna hronika Uhapšena tri lica zbog privrednog kriminala

Uhapšena tri lica zbog privrednog kriminala

0

U Novom Sadu uhapšene su tri osobe zbog osnovane sumnje da su počinila počinila krivična dela poreske utaje, poreske prevare u vezi sa PDV-om i pranje novca, i na taj način oštetili budžet Srbije za više od 2,6 miliona dinara i ostvarili protivpravnu imovinska korist od više od 10,7 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

Kako se navodi, oni su osumnjičeni da su od juna 2020. godine do avgusta 2021. godine, sačinjavali lažne račune o navodnoj nabavci dobara i izvršenim uslugama ukupne vrednosti 2.988.818,40 dinara, na osnovu koje su neosnovano koristili pravo na odbitak prethodnog poreza.

Takođe, navodi se da su proizvedene gotove proizvode, u vrednosti od 4.905.936,80 dinara, prodavali na crnom tržištu za gotov novac, a na taj način stečen novac zadržavali za svoje lične potrebe.

Na taj način, izbegnut je obračun, prijava i plaćanje PDV u iznosu od 1.266.792,00 dinara i poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 1.350.383,00 dinara, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava navodi da su osumnjičeni, u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, novac stečen kriminalnom delatnošću iskoristili za kupovinu dva stana u Novom Sadu i Staroj Pazovi, čime su izvršili krivično delo pranja novca u ukupnom iznosu od 10.772.901,70 dinara.

Kako se navodi, hapšenje je bilo delo zajedničke akcije Poreske policije, MUP-a i BIA, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Uhapšenima je određena mera zadržavanja do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay