Početna Crna hronika Uhapšeni novinar Zoran Božinovski izručen Makedoniji

Uhapšeni novinar Zoran Božinovski izručen Makedoniji

0

Zoran_Bozinovski_arhiva

Makedonski novinar, vlasnik internet portala “Bure vesnik” Zoran Božinovski izručen je Makedoniji, koja ga traži zbog udruživanja u kriminalnu grupu, špijuniranje i ucene.

Ministar pravde Nikola Selaković potpisao je odluku o izručenju Božinovskog nakon odluke suda da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, rečeno je Tanjugu u državnim organima Makedonije.

Božinovski je juče uhapšen i upućen ka Makedoniji čiji je državljanin.

Zbog toga je Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo zabrinutost, tvrdeći da ekstradicija Božinovskog, u vreme veoma burnih i nejasnih političko-bezbednosnih prilika u Makedoniji, ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.

Božinovski je, kako piše UNS u saopštenju, sa svojim advokatom bio na razgovoru u policiji gde je po odluci Upravnog suda, trebalo da dostavi dodatnu dokumentaciju na osnovu koje bi bila poništena prethodna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o odbijanju njegovog zahteva za azil.

On je bio uhapšen 7. novembra 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj poternici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije.

Jedno vreme proveo je u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu gde je čekao odluku o azilu.

Urednik je sajta „”Bure vesnik” na kom je istraživao i objavljivao brojne tekstove o korupciji i kriminalu, navodi se u saopštenju UNS.

Mediji su nakon njegovog hapšenja u Srbiji preneli da je Božinovski jedan od 20 osumnjičenih među kojima su uglavnom sadašnji i bivši pripadnici makedonske Obaveštajne agencije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu, kao i Ministarstva odbrane.

Oni se sumnjiče da su se bavili špijuniranjem, ali i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji od kojih su tražili novac da ne bi objavljivali u javnosti detalje iz njihovih privatnih života.

Izvor: Tanjug
Foto: 021.rs