Početna Crna hronika Uhapšeno devet policajaca u Novom Sadu i Beogradu

Uhapšeno devet policajaca u Novom Sadu i Beogradu

0

U dve odvojene akcije u Novom Sadu i Beogradu, uhapšeno je devet policijskih službenika, penzionisani veštak saobraćajne struke i jedan građanin, zbog sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Policija je uhapsila policijske službenike u Novom Sadu B.K. (34) i M.K. (34), zbog sumnje da su primili mito. Sumnja se da su oni od jednog učinioca prekršaja u saobraćaju zahtevali i primili 10.000 dinara, kako ne bi preduzeli mere i radnje iz svojih nadležnosti.

Prilikom hapšenja, kod policijskih službenika je nađen novac koji su, kako se sumnja, uzeli od počinioca prekršaja.

U prvoj akciji, uhapšeni su i policijski službenici Policijske stanice Zemun S.M. (40), B.M. (37) i M.Đ. (32) koji se sumnjiče da su određena lica proveravali kroz Jedinstveni informacioni sistem MUP-a i informacije o njima dostavljali fizičkim licima, koja su od njih te podatke zahtevala. Osumnjičeni S.M. se tereti i da je zajedno sa policijskim službenikom Policijske stanice Surčin A.Ž. (40), koji je takođe uhapšen u ovoj akciji, skrivao 30-godišnjeg muškarca za kojim je bila raspisana potraga zbog izdržavanja kazne zatvora.

Oni se terete i da su uhapšenom građaninu Z.C. (47), koji se sumnjiči da je počinio krivično delo navođenje na overu neistinitog sadržaja, pomogli da tog muškarca prijavi na svoju adresu sa falsifikovanim dokumentima Bosne i Hercegovine, saopštio je MUP. Osumnjičeni policijski službenici S.M. i A.Ž. terete se i da su počinili krivično delo falsifikovanje novca, jer se sumnja da su u opticaj stavljali falsifikovane novčanice od 50 evra.

Postoje osnovi sumnje da je S.M. počinio i krivično delo trgovina uticajem, tako što je posredovao da policijski službenik B.R. (37), koji je uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, ne napiše kaznu za saobraćajni prekršaj osumnjičenom građaninu Z.C.

Osumnjičeni policijski službenici B.M. i M.Đ. terete se i da su zloupotrebili službeni položaj, tako što nisu zavodili prijave građana o počinjenom krivičnom delu prevare, već su oštećene spajali sa počiniocem krivičnog dela, koji im je vraćao deo novca, a kako se sumnja, jedan deo novca davao je i osumnjičenim policajcima. Takođe, B.M. i M.Đ se terete i za krivično delo primanje mita, jer su iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a štampali podatke o saobraćajnim nezgodama i za 25.000 dinara mesečno prodavali uhapšenom veštaku saobraćajne struke u penziji P.K. (69), koji se sumnjiči za krivično delo davanje mita.

Policija je u ovoj akciji uhapsila i policijske službenike Policijske stanice Zemun B.R. (50) i D.Z. (40), zbog sumnje da su prilikom uviđaja, iz stana jedne pokojne osobe, ukrali 88.000 dinara.

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima. Akciju su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu i Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay