Početna Crna hronika Umrla heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo

Umrla heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo

Ida

Heroina Drugog svetskog rata Ida Sabo preminula je u 101. godini života.

“Veličanstveni životni put Ide Sabo bio je prožet neprestanom borbom protiv nepravde i ugnjetavanja, za jednakost i bratstvo među ljudima. Od rane mladosti aktivno je učestvovala u borbi za socijalnu pravdu, priključivši se omladini Komunističke partije Jugoslavije. Ida Sabo je imala veoma značajnu ulogu u pripremanju i organizovanju ustanka protiv nacističkog okupatora u Jugoslaviji 1941. godine, pišući tako najsvetlije stranice istorije jugoslovenskih naroda. Ida Sabo je svojom neizmernom hrabrošću i ličnim primerom krčila put ka emancipaciji žena Jugoslavije i njihovom većem uključivanju u društveno – politički rad”, navodi Antifašistička akcija Novog Sada.

Kako dodaju, uvek spremna da razgovara, da posavetuje, prenoseći ogromno iskustvo borbenog antifašizma, Ida Sabo bila je veliki uzor i inspiracija za Antifašističku akciju Novog Sada. “Upućujući joj poslednji pozdrav, želimo da se zahvalimo Idi Sabo za sve što je učinila za našu zajednicu, bivajući delom onog malog broja ljudi koji su svojim delima menjali tok istorije, pokazavši nam da borba za bolje i pravednije društvo nikad nije uzaludna”, navodi AFANS.

Ida Sabo je rođena 6. jula 1915. godine u Pečuju, u Austrougarskoj.

U Savez komunističke omladine Jugoslavije primljena je 1934. godine. Pet godina kasnije je otišla u Ljubljanu, gde je pripadala grupi komunista koji su 1941. godine organizovali ustanak i NOB. Nakon rata, obavljala je brojne političke dužnosti u partijskim, sindikalnim i državnim organima. Bila je članica Predsedništva SFRJ, Predsedništva Srbije i Saveta federacije. Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena junaka socijalističkog rada, Ordena bratska i jedinstva sa zlatnim vencem i brojnih drugih odlikovanja.

Autor i foto: 021.rs