Početna Crna hronika Vlasnik agencije “Gvozden” tuži državu zbog neosnovanog lišenja slobode

Vlasnik agencije “Gvozden” tuži državu zbog neosnovanog lišenja slobode

zgrada

U novosadskom Višem sudu održano je prvo ročište po tužbi vlasnika novosadske detektivske agencije “Gvozden” Uglješe Grgura protiv države. Zbog neosnovanog lišenja slobode, on od države traži skoro 170 miliona dinara, odnosno oko milion i po evra. Uglješa Grgur je u oktobru 2008. godine uhapšen zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Zrenjanina Goranom Kneževićem i još nekoliko osoba, u aferi “građevinska mafija”. U pritvoru je proveo godinu dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode, da bi presudom iz aprila 2013. bio oslobođen bilo kakve odgovornosti, kao i ostali optuženi.
Grgur je na suđenje došao bez advokata i zastupaće sam sebe. Kako je rekao, sam sebe je uspeo da odbrani u Specijalnom sudu, pa će i u ovom postupku biti bez zastupnika. Obrazlažući odštetni zahtev, rekao je da je, dok nije uhapšen, njegova agencija odlično radila.
– Imao sam u tom trenutku tridesetak radnika, sve obaveze su redovno plaćane, a firma je ostvarivala čistu dobit veću od sedam miliona dinara godišnje. Međutim, nakon mog hapšenja sve je počelo da propada jer sam ja lično potpisivao sve ugovore i svi poslovi su bili vezani za mene lično, pa je moje hapšenje izazvalo lančanu rekciju otkazivanja ugovora od klijenata i povlačenja menica od dobavljača sve dok firma nije i potpuno propala – ispričao je Grgur.
On je dodao da ni po izlasku iz pritvora nije mogao da obnovi posao, jer se još vodio krivični postupak pred Specijalnim sudom, zbog čega, po zakonu, nije mogao da učestvuje u poslovima kojima se ranije bavio.
U ćelijama Karadžića i Miloševića
Kako je Grgur ispričao, nakon jedne noći provedene u zrenjaninskom zatvoru, prebačen je u pritvorsko odeljenje Specijalnog suda u Beogradu, gde mu je jedan od čuvara rekao da će biti smešten u samicu iz koje je Radovan Karadžić isporučen Hagu.
– Sutradan sam prebačen u Centralni zatvor, gde su me smestili u sobu koju zovu “četiri keca”, u kojoj je bio Slobodan Milošević. Tu sam delio sobu s jednim pripadnikom “zemunskog klana”, vehabijom, čovekom osumnjičenim za ratni zločin i nekim koga su teretili za više ubistava. U našu sobu je doveden i Gavra, koga terete za ubistvo hrvatskog novinara Pukanića i možete misliti kako sam se osećao tamo – rekao je Grgur.
Po njegovim rečima, nakon oslobađajuće presude, obratio se komisiji Ministarstva pravde s namerom da se spor zbog neosnovanog hapšenja okonča mirnim putem, ali, kako kaže, više od godinu nije dobio nikakav odgovor te je slučaj preneo na Viši sud u Novom Sadu.

Autor: Dnevnik, Novosti