Početna Crna hronika Zaštita dece na Internetu

Zaštita dece na Internetu

0

deca i internet

Policija je ove godine u Srbiji uhapsila 35 osoba zbog posedovanja i rasturanja dečije pornografije, a od početka akcije “Armagedon”, pre četiri godine, iza rešetaka su zbog istog krivičnog dela završile ukupno 74 osobe. Ubrzani razvoj interneta i novi, unapređeni načini digitalne komunikacije, pored brojnih pozitivnih efekata, istovremeno su doneli i mnoge izazove i pretnje, kako odraslima, tako i deci, zbog čega je jedan od prioriteta nalaženje mehanizama zaštite najmlađih od zlostavljanja na toj globalnoj mreži, bila je poruka proslonedeljne konferencije “Zaštita dece na internetu”.

U istraživanju Unicefa i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sprovedenom 2012. godine, pokazalo je da je deci i mladima internet veoma dostupan, da je rizicima na toj mreži bilo izlošeno 62 odsto starijih osnovaca i 84 odsto srednjoškolaca, koji su najčešće prihvatali pozive na prijateljstvo nepoznatih osoba. Čak dve trećine ispitanika aktivno je komuniciralo sa nepoznatim osobama putem četa, dok je oko šest odsto osnovaca i 15 odsto srednjoškolaca čak i prihvatalo sastanke s njima.
Konferencija “Zaštita dece na internetu”, koju organizuje Unicef, deo je globalnog programa za izgradnju kapaciteta u borbi protiv seksualne eksploatacije dece na internetu.

Autor i foto: NsHronika.rs