Početna Crna hronika Zatvor umesto kućnog pritvora za bivšeg direktora Vojvodinaputa

Zatvor umesto kućnog pritvora za bivšeg direktora Vojvodinaputa

Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je usvojena žalba Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, bivšem direktoru zrenjaninskog Vojvodinaputa Z.I. iz Novog Sada i Lj.S. iz Direkcije za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina, umesto kućnog zatvora od godinu dana, određene su kazne zatvora od tri i dve godine.

Z.I. je okrivljen kao direktor Vojvodinaputa, a Lj.S. u svojstvu nadzornog organa koji je radio nadzor radova na sanaciji i rekonstrukciji saobraćajnica na teritoriji Zrenjanina.

Kako se iz tužilaštva navodi, oni su od maja 2011. do maja 2012. godine iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja overili i potpisali tri privremene situacije za iznos od 254,1 milion dinara, koliko je i naplaćeno, iako su znali da tako fakturisani radovi nisu obavljeni, pri čemu je stvarna vrednost izvedenih radova iznosila 170,1 milion dinara.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist Vojvodinaputu u iznosu od 83,9 miliona dinara, na štetu Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i Grada Zrenjanina, koji su radove finansirali.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo, Z.I. je, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica osuđen na kaznu zatvora od tri godine, a pored toga izrečena je i mera bezbednosti – zabrana vršenja dužnosti direktora privrednih društava u trajanju od tri godine.

Lj.S. je zbog zloupotrebe položaja službenog lica osuđen na dve godine zatvora i izrečena mu je mera bezbednosti – zabrana vršenja dužnosti nadzornog organa, u trajanju od dve godine.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Zrenjaninu u delu kojim se od Vojvodinaputa oduzima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 83,9 miliona dinara.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay