Početna Crna hronika Završeno suđenje monstrumu iz Herceg Novog za ubistvo devojke u Novom Sadu

Završeno suđenje monstrumu iz Herceg Novog za ubistvo devojke u Novom Sadu

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je završen dokazni postupak protiv okrivljenog Dejana Dabovića (30) iz Herceg Novog, osumnjičenog za teško ubistvo dugogodišnje devojke Dušanke Jocović (25), iz istog mesta počinjenog 2019. godine u Novom Sadu.

Na današnjem glavnom pretresu nalaze su obrazlagali stručnjaci za DNK i sudsku medicinu, kao i tim veštaka za psihijatrijsko-psihološku oblast Kliničkog centra Vojvodine.

Veštak sudske medicine profesor dr Vladimir Pilija ostao je pri svom nalazu u celosti i naveo da je žrtva u poslednjih desetak minuta pre gubitka svesti odnosno smrti, osećala „glad za vazduhom“ uz izrazito jake bolove usled reznih rana na prednjem delu vrata, odnosno presecanju zida dušnika – radi „intenzivnog gušenja“. Povrede koje se odnose na brojne oguljotine na oštećenoj, nastale udarcima se uklapaju sa odbranom okrivljenog, ali ne ubodne i rezne rane, koje nisu mogle nastati na način kako je opisao optuženi u svojoj odbrani, ocenio je prof. dr Pilija.

Sve povrede na telu nanete su zaživotno. Obrtanje noža u rani vrata, koje ostavlja ožiljak u vidu tzv. lastinog repa, najčešće je posledica rotacije noža, a ne pomeranje žrtve, rekao je ovaj stručnjak.

Nalaz tima veštaka za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine branila je dr Gordana Mišić- Pavkov. Ona je naglasila da je po svoj prilici žrtva bila izrazito neagresivna tokom desetak godina veze, ali i neposredno dan pre kobnog događaja i kasnije u kritičnim momentima, što je retkost. Osvrnula se na nalaz stručnog savetnika sa akcentom na afekte, pre svega gneva ili besa.

„Teško se može pretpostaviti tako intenzivan afekat gneva koji bi suzio svest do takvog stepena kakav je okrivljeni naveo u iskazu pred sudom. Fragmenti njegovog sećanja impliciraju prolazno racionalno ponašanje, pre i posle događaja“, rekla je dr Mišić-Pavkov.

„To što on navodi reči „skloni se od mene idiote i eventualno pljuvanje oštećene“ u odbrani okrivljenog nije moglo izazvati takav intenzitet bilo kakvog negativnog afekta, koji bi remetio, ne samo svest, već i njegovo mišljenje, shvatanje i rasuđivanje“, navela je dr Mišić-Pavkov stalni sudski veštak za psihijatriju.

„Okrivljeni je morao biti svestan u momentu ubadanja u vitalne delove tela svojih postupaka, kao i patnji koje je žrtva tom prlikom trpela. Kod njega postoji odsustvo empatije, krivice i kajanja, a kajanje koje je izrazio prilikom iznošenja odbrane je samo formalno izraženo kako bi se radilo o socijalno prihvatljivom ponašanju, a ne o autentičnom osećaju“, navela je Gordana Mišić-Pavkov.

Okrivljeni je prošlog meseca izneo svoju odbranu nakon čega nije želeo da odgovara na pitanja. Tada su prikazani i video snimci sa nadzornih kamera o čemu se, takođe, nije izjašnjavao, a zatim su usledila dirljiva svedočenja majke i sestre pokojne oštećene kao i njene kume i cimera sa kojima je živela.

Podsetimo, ubistvo se dogodilo 26. decembra 2019. oko 15.50h u Ulici Alekse Šantića 48, ispred zgrade u kojoj je oštećena živela. Okrivljenom se stavlja na teret da je, svestan zabranjenosti svog dela i želeći njegovo izvršenje, sa više uboda nožem u dušnik i grudi naneo teške telesne povrede svojoj dugogodišnjoj devojci Dušanki Jocović iz Herceg Novog od kojih je ona preminula desetak minuta kasnije.

U Svojoj završnoj reči zamenik Višeg javnog tužioca Aleksandar Amidžić tražio je doživotni zatvor, dok je odbrana, ne priznajući pravnu kvalifikaciju dela, tražila da se okrivljeni osudi za krivično delo ubistvo na mah, a ne za teško ubistvo kao što stoji u optužnici.

Predsednik veća sudija Ivana Josifović zakazala je izricanje presude za 24. mart 2021. godine.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay