#FoodPlanet2017 – danas kuvamo australijska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo australijska jela!

SHARE

Meat Pie – australijska pita od mesa

Sastojci

Testo:
700 g brašna
150 g masti
200 g margarina
5 kašika vode

Fil:
600 g mlevenog mesa
glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike kukuruznog brašna
2 dl supe
2 kašike vorčester sosa
ljuti sos ili ljuta paprika
3 paradajza
so i biber
kašika ulja
bosiljak

Priprema

Napraviti testo. U posudi pomešati brašno, margarin, mast i so. Prstima sastaviti namirnice dok se ne dobije mrvičasta masa. Dodati vodu, pa umesiti testo da se dobije kompaktna masa. Pokriti je i ostaviti 30 minuta u frižideru.
U šerpi, na ulju, na srednje jakoj vatri, dinstati posoljeni crni luk svega nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i beli luk, te nastaviti dinstanje sve dok tečnost iz mesa ne ispari, odnosno ne počne da se lepi za dno posude.
U drugoj šerpi, u supi ukuvati kukuruzno brašno, svega dva-tri minuta, mešajući. Tu smesu dodati u izdinstano meso, promešati i nastaviti sa kuvanjem. Dodati vorčester sos, ljutu papriku ili sos, pa začniti sa solju i biberom po ukusu. Kuvati, često mešajuci, sve dok tečnost ne ispari, a masa ne postane gusta i kompaktna (otprilike 7-10 min). Odložiti sa strane.
Podeliti testo u odnosu 2:1. Veći deo razvući oklagijom. Testo razvući nekoliko centimetara više nego što je prečnik posude za pečenje. Posudu podmazati margarinom, pa obložiti dno i zidove testom. Oklagijom razvući i drugi deo testa veličine prečnika posude. Ostaviti sa strane.
Na testo ravnomerno rasporediti masu od mesa. Po njoj rasporediti kolutove paradajza. Sve to prekriti drugim delom testa, a krajeve donjeg i gornjeg sloja dobro sastaviti. Površinski sloj dobijene pite izbositi viljuškom na nekoliko mesta i premazati žumancetom. Po želji, pitu ukrasiti laganim zarezima noža.
Zagrejati pećnicu na 220°C, pa u noj peći pitu 30-35 minuta, tj. dok se ne dobije korica zlatno-žute boje i testo se odvoji od posude. Servirati toplo.

Anzac kolačići

ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) keksiće osmislile su žene vojnika u 1. svetskom ratu, iz potrebe da im dostave kaloričnu i hranjivu hranu koja se neće kvariti. Keks se i danas prodaje u australijskim radnjama.

Sastojci

100gr ovsenih pahuljica
100gr kokosovog brašna
50gr integralnog brašna
50gr belog brašna
100gr braon šećera
100gr putera
2,5 kašike javorovog sirupa (ili meda)
½ kašičice sode bikarbone
2 kašike vrele vode

Priprema

U činiju staviti ovsene pahuljice, šećer, kokos i brašno.
U posebni sud otopiti puter i med, u otopljeno dodati vrelu vodu i sodu bikarbonu, promešati da se zapeni.
Tečnom smesom zaliti suve namirnice u činiji. Dobro izmešati i ostaviti da se prohladi. Po želji može se u testo dodati 50gr čokoladnih kapljica. Mokrim rukama oblikovati kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući. Gotov keks mora biti mekan kada ga izvadite iz rerne, hlađenjem će postati tvrđi.

Lamingtons (Čupavci)

Sastojci

Za testo:
185 gr brašna
40 gr gustina od kukuruza
185 gr omekšalog putera
2 kašičice praška za pecivo
250 gr šećera
2 kašičice ektrakta od vanile ili 2 vanil šećera
3 kom jaja
125 ml mleka

Za preliv:
150 gr čokolade, pola crne pola mlečne
6 kašika šećera
150 ml mleka
100 ml slatke pavlake
po potrebi kokosa

Priprema

Miksirati mikserom na manjoj brzini sve sastojke za testo. Prvo jaja i šećera, pa dodati puter, vanilu i onda na smenu brašno sa praškom za pecivo, gustin i mleko. Kad se sve pretvori u jednoličnu smesu, miksirati na većoj brzini jedno 5 minuta dok smesa na postane penasta i dok malo ne dobije na volumenu.
Peći u podmazanom plehu, obloženim papirom na 180C oko 40-ak minuta. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se dobro ohladi na mreži za kolače. Skinuti papir sa kolača i staviti u frižider da se skroz ohladi. Ohlađen seći na kocke. Kolač neće puno narasti i ostaće malo tvrđi i kompaktniji od ostalih čupavaca, ali takvi su pravi Lamingtons.
Za preliv sve sastojke otopiti na pari ili na nižoj temperaturi u mikrotalasnoj rerni. U smesu ne dodati odmah svu količinu mleka, već samo 2/3, pa po potrebi dodavati ostatak. Količina potrebnog mleka varira u zavisnosti od čokolade koju koristite. Mlečna je npr. puno tečnija od crne kad se otopi.
Isečeni biskvit uvaljati u glazuru, a zatim u kokosovo brašno. Postupak, naravno, ponovite sa svakom “kockom”. Ako su kocke previše namočene u glazuru, sačekajte da se “ocede”.


Torta Pavlova

Sastojci

4 belanca
200 gr šećera
1 kašičica sirčeta
malo vanile
1 ravna kašika gustina
250ml slatke pavlake
1 kašika prah šećera
300gr jagoda

Priprema

Belanca umutiti mikserom dodati malo sirćeta ili limuna, kada se umute postepeno dodavati 150g šećera uz dalje mućenje.
50g šećera pomešati sa kašikom gustina pa dobro umutiti sa belancima da se dobije gusta i sjajna masa. Na papiru za pečenje rasporediti belanca u obliku torte. Pleh staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni, odmah smanjiti na 150 i sušiti 1h. Kada se kora ispeče odškrinuti vrata rerne i ostaviti da se skroz ohladi. Umutiti slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu.
Ohlađenu koru premazati umćenim šlagom, odozgo staviti jagode

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR