#FoodPlanet2017 – danas kuvamo kanadska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo kanadska jela!

SHARE

POUTINE – pomfrit na Kanadski način

Poutine je kanadsko-francusko jednostavno jelo koje se sastoji od običnog pomfrita prekrivenog sa sirnim ugruškom i prelivenog sa finim mesnim sosom – Gravy. Postoji dosta varijacija, od običnog sosa bez mesa, do različitih kombinacija sa mesom piletine, ćurke, govedine. Umesto sirnog ugruška može se upotrebiti sir po izboru. Ovako pripremljen pomfrit može se poslužiti kao glavno jelo, pogotovo ako se servira uz dodatak mesa u sosu.

Sastojci

2 krompira
cca. 1 šolja sirnog ugruška (“sirni ugrušak” se dobija uticajem renina ili mlečno-kiselom fermentacijom nakon odvajanja surutke iz mleka; nastaje u prvoj fazi proizvodnje sira) ili polutvrdi sir po izboru
sol
biber
ulje

Gravy

150-200ml ostatatka umaka od pečenog mesa
3 bela luka
1 luk
1 kašika sećera
1 kašičica senfa
1 kašičica maslaca
150ml crnog vina
1 kašičica vinskog sirćeta
1 kašičica majčine dušice
1 kašika brašna
So
biber

Priprema

Pomfrit možete servirati na dva načina:
1. Uz klasični Gravy – sos pripremljen sa ostatkom sosa pečene piletine ili ćuretine, a može i od crvenog mesa.
2. Ili servirajte sa mesom i sosom po svom izboru, kao na primer gulaš, bolonjez umak i sl.
Krompir oljuštiti i narezati na deblje komade, ne manje od 1cm širine za pomfrit. Kuvati oko 7 minuta, izvaditi i dobro ocediti. Zatim zagrejati ulje i ispržiti običan pomfrit. Ocediti na papirnom ubrusu. Umesto običnog prženog pomfrita, možete krompir pripremiti i u rerni za zdraviju verziju. Na pola kuvani krompir malo poprskati sa uljem i staviti na 200 C oko 20-30 min.

Gravy sos

Ostatak sosa od pečenja staviti u dublju tavu. Dodati naseckan luk i pržiti oko 10 minuta da se luk fino zapeče, dodati beli luk i jos malo popržiti. Dodati brašno i nastaviti pržiti oko 3 minuta. Zatim zaliti sa crnim vinom. Dodati sirće, maslac, senf, sećer i začine. Kuvati dok se sos zgusne, ali ne previše. Krompirići moraju biti dobro natopljeni, ako je sos pregust, samo će gornji sloj krompira biti natopljen sa sosom.
Na kraju dodati sloj naribanog sira ili komade sirnog ugručka preko vrućih krompirića, zatim zaliti sa sosom, i na vrh dodati jos malo sira.
Poslužite kao prilog, ili kao glavno jelo ako pripremate sa mesom u obliku gulaša, bolonjez umaka i sl.

TOURTIERE – Kanadska pita sa svinjskim mesom

Tradicionalna mesna pita koja se servira za Božić, Novu Godinu ili Thanksgiving, ali popularna je i u svakodnevnom kuvanju.

Sastojci

2 paketa gotovog lisnatog testa
1 jaje
ulje

Za nadev:

250g svinjskog mlevenog mesa
150g svinjskog mesa u komadu
1 krompir (veće veličine)
1 luk
4 bela luka
2 kašičice ruzmarina
2 kašičice majčine dušice
100ml belog vina
1 i pol kašičica cimeta
1 kašičica muskatnog oraščića
1/2 kašičice klinčića
1 kašičice soli
1/2 kašičice bibera

Priprema:

Za ovu pitu od mesa tradicionalno se koristi sledeće meso:
1. svinjsko mleveno
2. svinjsko mleveno u kombinaciji sa goveđim mlevenim
3. svinjsko mleveno i svinjsko u komadu

Bogatije kombinacije 2. i 3. često se nađu na kandaskom stolu za vreme Božića. Recept je sa trećom kombinacijom, ali ako želite samo sa mlevenim svinjskim onda se preskače prvi postupak. Poželjno je imati dve vrste svinjskog mlevenog mesa zbog ukusa.

Od navedenih sastojaka se dobiju 3 mini pite. Ako pripremate veliku pitu, okruglu, možete povećati količinu mesa na 450 g ako samo koristite mleveno. Svinjsko meso za pečenje natrljati sa soli, crvenom paprikom, biberom, smeđim sećerom, i kuminom. Staviti na tavu sa uljem i pokriti sa folijom tako da se savije oko rubova tave da se meso pari.
Peći na 160 C, 2 sata, meso se na kraju raspada.

Ovaj postupak se preskače ako se priprema samo sa svinjskim mlevenim mesom. Krompir oguliti, narezati na male kocke i kuvati u posoljenoj vodi dok ne omekša (ne sme se prekuvati). Pola krompira izgnječiti kao za pire, a pola ostaviti u kockicama. Vodu u kojoj se krompir kuvao ne bacati.
U duboku tavu dodati ulje i propržiti beli i crveni luk. Dodati meso i sa varljačom dobro izmrviti tokom prženja. Dodati sve začine, posoliti i pobiberiti. Pržiti oko 10 minuta, kad sva tečnost ispari pržiti još oko 2-3 minuta. Zaliti sa vinom i kuvati da vino ispari. Doliti čašu vode u kojoj se krompir kuvao. Dobro promešati. Zatim dodati izgnječen krompir i sve zajedno dobro promešati i na kraju dodati krompir u komadima, ne mešati previse da se krompir ne raspadne. Paziti da ne bude dodatne tečnosti da se testo ne natopi.
Ostaviti da se ohladi.

Gotovo lisnato testo pripremiti prema tome kakav pleh za pite koristite. Donji deo testa mora biti veći od promera pleha u kojem će se pita peći.
Posudice ili pleh za pitu malo namazati sa uljem. Zatim pažljivo dodati testo (ne navlačiti i razvlačiti). Testo lagano spusti na tavu i pritisnuti pažljivo da ne ostane vazduh ispod testa. Puniti sa hladnom smesom do ruba. Izrezati poklopac od testa i prekriti pitu. Zatim rub donjeg dela testa presaviti preko poklopca i prilepiti gornje i donje testo u isto vreme oblikovati prstima valovit rub.
Pitu ili pitice premazati umućenim jajetom i zarezati na površini, pri rezanju nož ide skroz do mesa (da para može izaći prilikom pečenja).
Peći na 180 C oko 30 minuta (veliku pitu peći do 45 minuta).
Kad su pite gotove, izvaditi i ostaviti da se ohlade. Služe se hladne.

Montreal smoked meat

Sastojci

2 1/2 kg junećeg mesa, prsa (brisket)
1/2 šolje braon sećera
1/2 šolje kosher soli (krupna so bez aditiva, nejodirana)
1/2 šolje mešavine začina (allspice)
2 supene kašike belog luka u prahu
1 čajna kašika cimeta
100 gr mix začina koje treba prepržiti: mustard seeds, seme celera, dimljena paprika suva, crni i crveni biber u zrnu, celer semenke, korijande, kim

Ostalo

2,5 dcl crnog vina
2 šolje isitnijih komada drveta (jabuka, trešnja ili javor) potopljenih u pola litre vode, 5 minuta

Priprema

Pomešati sve začine u zrnu, staviti ih na aluminijsku foliju i pržiti 5 do 7 minuta. Pomešati sa začinima u prahu i odvojiti odmah pola sa starne.
Meso očistiti od viška masnoće, uvaljati u polovinu začina sa svih strana a potom ga staviti u zip kesicu, ili ga zamotati u foliju, i ostaviti u frizider (najhladniji deo, ispod ledare) da stoji pet dana. Meso dva puta dnevno prevrnuti/okrenuti!
Rešetku za roštilj staviti u duboku tepsiju a preko staviti meso. Sipati 2,5 dcl crnog vina u tepsiju i sve pokriti folijom. Ubaciti tepsiju u rernu zagrejanu na 140 C i peći oko pet sati (pravilo pečenja za ovu temperaturu je sat na pola kg mesa).
Izvaditi pečeno meso i posuti ga ostatkom mešavine začina.

Dimljenje: zamotati nakvašene komade drveta u foliju. Foliju izbockati sa svih strana. Upaliti roštilj na srednju vatru i stavite paketić sa drvetom. Kad paketić počne da dimi, smanjiiti vatru i staviti meso na rešetke roštilja. Spustiti poklopac rostilja i ostavite 20 do 30 minuta da meso “upija” dim. Meso režite mašinom za rezanje suvog mesa, na tanke šnitice.
Meso nikad nemojte rezati dužinom vlakna, uvijek dijagonalno.

Posluživanje

Ovako pripremljeno meso servira se u većim količinama u raženom hlebu, sa puno senfa.

Nanaimo kocke

Tradicionalni kanadski kolači koji se sastoje od tri sloja, ne peku se i veoma su ukusni.

Sastojci

Za prvi sloj (kora)
½ šolje otopljenog putera
5 kašika kakaa
½ šolje šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
1 jaje, umućeno
1 ½ šolja izmrvljenih graham krekera ili mlevene plazme
½ šolje naseckanih oraha
1 šolja kokosa

Drug sloj (krema)

½ šolje omekšalog putera
2 kašičice ekstrakta vanile
3 kašike slatke pavlake
2 šolje šećera u prahu

Treći sloj (glazura od čokolade)

120 g čokolade
3 kašike putera
2 kašike slatke pavlake

Priprema

Za prvi sloj: Namastite manji kalup i obložite ga masnim papirom pa ostavte sa strane. Na pari kuvajte puter, kakao, šećer i vanilu, dobro promešajte žicom za mućenje pa dodajte jaje i sve skupa kuvajte 2-3 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte keks, orase i kokos, promešajte i utisnite na dno kalupa i stavite u frižider da se hladi.

Za drugi sloj: Puter, pavlaku i vanilu mešajte električnim mikserom dok ne dobijete penastu kremu, dodajte šećer u prahu pa rasporedite preko ohlađene kore i ponovo vratite u frižider.

Za treći sloj: Na pari kuvajte čokoladu, puter i slatku pavlaku, mešajte dok ne dobijete glatku glazuru i ostavite da se kratko prohladi na sobnoj temperaturi. Glazuru prelijte preko ohlađene puter kreme pa sve stavite u frižider na hlađenje.
Ohlađen kolač secite na manje kocke.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR