#FoodPlanet2017 – danas kuvamo indijska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo indijska jela!

SHARE

Čapati, indijski hleb

Sastojci

500 g mešanog integralnog pšeničnog i ražanog brašna
1 dl mlake vode
¼ kašičice morske soli

Priprema

Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite mekano testo. Ostavite pokriveno 30 minuta da se odmara. Količina je dovoljna za 5 čapatija. Uvaljajte testo u rolnu i secite kolutove. Razvlačite ih oklagijom u krug, kao palačinke, debljine 3-5 mm. Pecite na zagrejanom grilu ili ringli prekrivenoj aluminijumskom folijom dok se ne pojave mehurići. Okrenute. Metalnom štipaljkom prihvatite čapati i završite pečenje na jakom plamenu (vatra ili plin). Čapati treba da jako naraste. Okrenute i drugu stranu, paziti da ne pregori. Preko vrelog čapatija četkicom nanesite tanak sloj gia ili maslaca.

Samosa

Sastojci

Za testo:

2 šolje brašna
1 kašičica Carom semena
soli po ukusu
½ kašičice šećera
4-6 kašičice ghee, rastopljeni maslac
5-6 kašika vode / po potrebi

Za punjenje:

3 kašike Ghee
1 kašičica kumina semena
2 kuvana krompira
½ kašičice čili paprike
1- inča đumbir, iseckanog
½ kašičice osušenog mango praha
½ kašičice Garam Masala
soli po ukusu
1 kašičica prženog i drobljenog semena korijandera

Priprema

U velikoj posudi pomešajte sastojke za testo, dodajte vode i mesite da ne bude jako čvrsto, pokrite i ostavite da odstoji 15 minuta.
Za nadev zagrejte maslac i dodajte seme kumina, propržite ga, dodajte iseckan đumbir i dinstajte nekoliko sekundi. Dodajte zgečen krompir i sve ostale začine. Dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta. Oblikujte testo u fišeke, napunite ih nadevom i dobro zatvorite. Pržite ih u dobro zagrejanom dubokom ulju.



Tandoori piletina

Sastojci

1 šolja jogurta
1 kašika limunovog soka
1 kašičica najgvirc
1 kašičica svežeg krupno mlevenog crnog bibera
1 kafena kašika mlevene aleve paprike
1 kafena kašika mlevenog cimeta
2 kašičice kima
1 kafena kašika mlevenog đumbira
2 kašičice soli
1 kašičica dimljene paprike
1 kašika fino mlevenog luka
1 kašika Thai čili pasta sa belim lukom (opciono, ali se preporučuje!)
12 komada piletine (batak, karabatak, krila, belo meso…)
3 kriške sirovog luka, odvojene u prstenovima za ukras
1/2 limuna, iseći na kriške, za ukrašavanje

Priprema

U maloj posudi pomešajte jogurt i sok od limuna. Dodajte začine i umutite dok ne dobijete glatku smesu, gustu marinadu. Podelite piletinu u dve kese koje mogu da se zatvore i raspodelite marinadu. Ostavite je zatvorenu u frižideru od 12 do 24 sata. Pecite piletinu na roštilju, grilu, ili u rerni, koristite marinadu koja je ostala u kesama, prelijte preko piletine. Piletinu servirajte toplu sa lukom i limunom.

Aate ka halwa

Sastojci

200 g šećera
500 ml vode
¼ kašičice zelenog kardamoma
300 g pšeničnog brašna
100 g ghee maslaca
2 kašike indijskog oraha
2 kašike badema

Priprema

Šećer i vodu zagrejte, dodajte kardamom i kuvajte dok ne dobijete šećerni sirup. U posudi otopite maslac, dodajte brašno pa popržite na laganoj vatri, uz mešanje. Kad brašno poprimi zlatnu boju, mešajući, oprezno dodajte šećerni sirup. Energično mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte sirup da smesa bude glatka i gusta, a zatim je maknite s vatre. Halwu rasporedite u posudice za posluživanje, pospite grubo nasjeckanim indijskim orahom, bademima i poslužite je vruću ili toplu.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR