#FoodPlanet2017 – danas kuvamo švedska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo švedska jela!

SHARE

Švedska paradajz čorba sa lososom

Sastojci

1 glavica crnog luka
4 sveža paradajza
1 pakovanje dimljenog lososa
jedno pakovanje malih rakova ( crevettes)
so
list peršuna

Priprema

Seckani luk propržiti na malo maslinovog ulja. Dodati oljušten i seckan paradajz i još malo upržiti. Kad je paradajz omekšao, nasuti vodom i kuvati dok luk ne omekša. Dodati seckani losos, rakčiće, posoliti i kuvati oko 5 min. Na kraju posuti peršunom.

Kanelbullar

Sastojci

Testo

150 gr margarina ili putera
5 dl mleka
50 gr germe
1 dl šećera
1 prstohvat soli
2 čajne kašike kardemuma mleveni
850 gr mekoga brašna

Fil

100 gr tečnoga margarina ili putera
1 dl šečera
2 velike kašike cimeta

Za premazivanje

1 jaje
seckanih badema ili krupnog šečera

Priprema

Sastaviti sve sastojke za testo i umesiti testo kako se uobičajeno to radi. Ostaviti da nadolazi 30 min, tj. da udvostruči volumen. Prostrti čaršaf preko stola i dobro ga pobrašniti brašnom koje ste odvojili od 850 gr.(1/2 dl). Podeliti testo na 4 jednaka dela i razvuči oklagijom na debljinu od 1-1,5. U međuvremenu izmešati šečer, cimet i tečni margarin u jednoličnu masu. Plastičnom kašikom za filovanje razvući na svaki komad iste smese skroz tanko. Urolati testo i svaku rolnu seći na 10 kanela. Pri sečenju paziti da se uvek strana koja se odseče stavlja na tepsiju prekrivenom peka papirom. Premazati razmućenim jajetom svuda svaki kanel i posuti šećerom. Ostaviti da nadolazi još 30 min ispod krpe. Peći u zagejanoj pećnici na 250 stepeni od 5-8 minuta tj. dok lepo ne porumeni.

Reckavi švedski krompir “haselbak”

Sastojci

6 krompira srednje veličine
3 kašike otopljenog putera
so
biber
po želji malo strugane korice limuna

Priprema

Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut, na što tanje kriške. Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira. Na dasku stavite krompir a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtast predmet – kao, na primer, kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice. One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža. Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete na pola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje.

Stavite krompire u podmazani pleh, prelite otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospite struganom koricom limuna.

Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.

Švedski sos

Sastojci

3 kašike majoneza
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica struganog rena

Priprema

U majonez dodati kiselu pavlaku i strugani ren, izmešati i služiti.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR